Kent merkezinde oturan 60 yaşındaki Ayhan K. dün gece rahatsızlanınca oğlu 43 yaşındaki Orhan K., kızı 34 yaşındaki Nurten S. ve damadı 38 yaşındaki Halil S. tarafından Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne getirildi. Acil servis doktorları hastanın durumunu nöroloji uzmanı Dr. Ahmet Yılmaz'a bildirdi. Dr. Yılmaz, hastayla ilgilenirken, yakınları "Kalp krizi geçiriyor. Acil müdahale edilmesi gerekir" diye bağırmaya başladı. Çıkan tartışma sırasında iddiaya göre hasta yakınları Dr.Yılmaz'a hakaret edip saldırmaya kalkışınca serviste bulunan diğer doktorlar Mehmet Tevfik Demir, Hacer Pınar Öztürk ve Nihat Kılıç ile sağlık teknisyeni Sinan Keleş de araya girdi.

Çıkan arbedede Dr. Nihat Kılıç'ın sağ el bileği burkuldu, Dr. Hacer Pınar Öztürk'ün de bu arada sırtına yumruk darbeleri aldı. Diğer hasta yakınlarının da araya girmesiyle olay daha fazla büyümeden önlendi. Tarafların şikayetçi olması üzerine baba- oğul Ayhan K. ve Orhan K. ile Nurten ve Halil S. çifti gözaltına alındı.

DR. AHMET YILMAZ:"NE SORU SORUYORSUN DİYE SALDIRDI

Olayı anlatan, saldırıya uğrayan doktorlardan Ahmet Yılmaz, Acil Servis'e getirilen hastanın yanına gidip ne olduğunu anlamak istediğinde tepkiyle karşılaştığını belirterek şunları söyledi:

"Ne olduğunu anlamak için soru sormamız gerekiyor. Hastaya sordum, hasta yakınına sordum. Bilgileri alırken adam bana 'Halim ortada ne soruyorsun, anlamıyor musun?' diye söylendi. Ben de 'Ne olduğunu anlamam için sormam lazım' dedim. Hasta yakını 'Kim bu? Alın şunu başımızdan' dedi. Oğlu da bana saldırmaya başladı. Ben de uzaklaştım oradan. Bana bir fiziki müdahalesi olmadı. 'Bunları öldürmek lazım' diye bağırıyordu. 'Bunun kim olduğunu öğrenin dışarıda göreceğim bunu' diye bağırıyordu. Doktor arkadaşımız Nihat Kılıç'a saldırmaya başladılar. Onu oradan aldım oradan uzaklaştım. Bana fiziki bir temas olmadı ama Nihat Kılıç'a oldu."

DR. NİHAT KILIÇ : "ELİM BURKULDU"

Acil serviste görevli pratisyen Dr. Nihat Kılıç ise olayı şöyle anlattı:

"Tam bir fiziki müdahale yapamadılar. Arkadaşlarımız araya girdi. Hastayı uzman arkadaşa muayene ettiriyordum. Çok soru sorduğundan şikayet etti. Hakarete başladı. 'Ne soruyorsun anlasana' diye. Ben araya girdim. 'Doktor beye yardımcısı olmuyorsunuz' dedim. Sonra bir arbede yaşandı. Fiziki saldırı yok. Elimi hasta burktu."

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu olayı kınadıklarını belirterek, "Bir arbede yaşanmış orada, kargaşa olmuş. 10 dakikalık bir süreçten sonra güvenlikçi arkadaşlarımız olaya müdahale etmesiyle son bulmuş. Biz hastane ve Sağlık İl Müdürlüğü olarak olaya müdahil olduk. Gerekli makamlara emniyete, savcılığa suç duyurusunda bulunduk" dedi.

TABİP ODASI OLAYI KINADI

Samsun Tabip Odası Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mithat Günaydın ise yaptığı açıklamada, doktorlara ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin, mesleğini icra etmeye çalışan doktorları canından bezdirdiğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Günaydın, "Hasta sahipleri, soru sorduğu için doktora saldırmıştır. Hasta sahiplerini Samsun Tabip Odası olarak lanetliyor, Sağlık Bakanlığı'nın artık bu tür olaylara kökten çözüm getirecek uygulamaları başlatmasının çok geciktiğini tekrar hatırlatıyoruz" dedi. Doktorların hastaya soru sormaya korkar olduğunu belirten, Yrd. Doç. Dr. Mithat Günaydın, "Bu zamana kadar doktorlara yönelik politikalar ve yaklaşımlar sonucu, hastanın doktora güveni kalmamıştır. Hastalar doktorlara karşı ön yargılıdır. Doktor ne yapsa, hasta ve hasta sahiplerine batmaktadır. Savcılığa gidince nasıl olsa tutuksuz yargılanacağını, sonuçta da ceza almayacağını bilmektedir. Doktora ve sağlık çalışanına hakaretin ve el kaldırmanın cezası yeni kanun düzenlemesiyle çok ağırlaştırılmalıdır. Aksi halde bu gidişle, çok darp edilen ve öldürülen doktor göreceğiz" diye konuştu.