Kocaali'ye bağlı Yalpankaya, Görele ve Köyyeri köylerinde oturan yaklaşık 60 öğrenci 5 kilometre mesafedeki Ortaköy Merkez İlköğretim Okulunda eğitim görüyordu. 2012–2013 eğitim yılının açılmasıyla çocuklarını yine bu okula götüren veliler, öğrencilerin kayıtlarının 12 kilometre mesafedeki Açmabaşı Köyü İlköğretim Okuluna alındığını öğrendi. Kararın gerekçesini öğrenmek için başvurdukları Kaymakamlık ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden yanıt alamadıklarını belirten veliler mağdur olduklarını söyledi.

OKULA GÖNDERMEME KARARI ALDILAR

Öğrencileri okula göndermeme kararı alan köylüler, köylerinin Düzce il sınırına daha yakın olduğunu hatırlatarak Düzce'ye bağlanmak için referanduma gideceklerini ve çocuklarını burada bulunan Dokuzdeğirmen Köyü'ne göndermek istediklerini söyledi. Yaklaşık 60 öğrenci ve velileri bugün Ortaköy Merkez İlköğretim Okulu önünde toplanarak protestoda bulundu. İlçe Kaymakamlığı ve Milli Eğitim Müdürlüğü ise basın mensuplarının sorularını yanıtlamadı.

ÇOCUKLARIMIZA YAZIK OLUYOR

Öğrenci velileri duruma tepki göstererek "Bu okul olmazsa, çocuklar başka okula gitmeyecek" dediler. 4'üncü sınıf öğrencisi Kibariye Tiryaki "Velilerimiz Açmabaşı Köyü Okuluna gitmemizi kabul etmiyor. Çünkü ulaşımı kışın da yazın da oldukça zor. Bizim köyümüze çok uzak olduğu için ailelerimiz göndermek istemiyor. Biz Ortaköy İlköğretim Okuluna alışmıştık ve oraya gidersek alışamayabiliriz" dedi.

Velilerden Gökmen Tunalı da, "Çocuklarımız Açmabaşı Köyü'ne yazılmış. Yol şartları zor ve kışın 1.5 metre kar yağıyor" diye tepki göstererek şunları söyledi:

''Kışın çocuklarımız oraya nasıl giderler. Çocuklar yol ve hava şartlarından dolayı derslerinden geri kalırlar. Bu okula alıştılar, arkadaşları var. Belde merkezi burası, kırtasiye ve diğer ihtiyaçlarını rahat karşılayabilirler. Öbür okul köy yeri orada bu imkânlar yok. Bu okula çocuklarımızı almazlarsa okula göndermeyiz."



ZT(MB/AAA)