SEDAŞ İcra Kurulu Başkanı Bekir Sami Güven yaptığı yazılı açıklamada, 3516 Sayılı ölçüler ve Ayar kanunu gereğince elektrik, su ve gaz sayaçlarının periyodik muayenelerinin on yılda bir yaptırılması yasal zorunluluk olduğunu, söyledi. 10 yıllık muayene ve damga süresi dolmuş olan elektrik sayaçlarının muayene ve damgalarının yenilenmesi için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Elektrik Dağıtım Şirketlerine yüklediği görev ve sorumluluk nedeniyle SEDAŞ’ın, müşteri sayaçlarıyla ilgili muayene ve damga işlemlerini başlattığını belirten Güven şöyle devam etti:

"10 yıllık damga süresini dolduran binlerce sayacın kalibrasyon işleminden geçirilmesi gerekiyor. Damga süresi 10 yılı dolan tek fazlı sayaç kalibrasyon işlemine alındığında müşterimize maliyeti 2012 fiyatı ile 55,9 lira olurken, elektronik sayaç ile yenilendiğinde aldığımız itiraz o kadar az ki, binde bir diyebiliriz." 

VATANDAŞA MALİYETİ 37 LİRA 70 KURUŞ

SEDAŞ’ın görev alanında 1960’lı yıllardan kalma yüz binin üzerinde mekanik sayaç bulunduğunu söyleyen Güven, sayacını muayene ve damga işlemine tabi tutmayanlar hakkında, yasa gereği para ve hapis cezasının öngörüldüğünü de hatırlattı.

Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ. muayene ve damga işlemleri için 1 Fazlı Elektronik Sayaç Bedeli 18.0 TL ve Sayaç Sökme Takma Bedeli de 19.7 TL olmak üzere 37 lira 70 kuruş ücret alıyor. Kurum bu seçenekte eski sayacı djital elektronik sayaçla da yeniliyor.



AG(MB/COŞ)