Bodrum'da 26 Mayıs 2011 gecesi yaklaşık 120 kişilik bir grup ile Orkan Denizcilik Şirketi'ne ait 'Orkan 5' adlı tekneyle denize açılan Rus rehberlerden 30'u, sabaha karşı mide bulantısı, kusma belirtileri sonrası ambulanslarla Bodrum Devlet Hastanesi'ne getirilerek tedaviye alındı. Rehberlerden Maria Shalyapina, Zalyaeva Auilia, Alexandr Zhbckov, Marina Sevelyova ile Victoria Nikolaeva, Antalya, Denizli ve Rusya'daki hastanelerde yaşamını yitirdi. 'Orkan- 5' adlı teknede yapılan incelemede sahte olduğu belirlenen votka ele geçirildi.

Bunun üzerine Bodrum Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlatırken, 3 Haziran 2011'de ise şirketin Alanya'da bulunan diğer teknesi 4 katlı 'Starcraft'ta yapılan aramada, 362 şişe sahte içki ele geçirildi. Olayla ilgili Orkan Denizcilik Şirketi'nin ortaklarından Önder Kabakçı ile 'Naz Alkollü-Alkolsüz İçki' firmasının sahibi Sakıp Demirkol, içki firmasının çalışanları Ender Salman ve Tolga Depeharman tutuklandı.

'Bozulmuş veya niteliği değiştirilmiş gıda veya ilaç ticareti yapmak' iddiasıyla haklarında 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan 4 sanık, Alanya 6'ncı Asliye Ceza Mahkemesi'nde 12 Ekim 2011'de hakim karşısına çıktı. Davanın ilk duruşmasında mahkeme, yargılamanın Ağır Ceza Mahkemesi yetkisinde olduğuna karar verdi. Alanya 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti ise aksi yönde görüş belirterek yargılanmanın Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılması gerektiğine hükmetti. Mahkeme, 'Çıkan görev uyuşmazlığın çözümü' için dosyanın Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi'ne gönderilmesini de karar verdi.

Mahkemeler arasındaki 'görev uyuşmazlığının' çözülmesi için dava dosyası 24 Aralık 2011'de Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi üzerinden Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi'ne gönderildi. Yargıtay yaklaşık 6 ay süren incelemenin ardından halen Bodrum'da 5 Rus rehberin ölümü nedeniyle TCK'nın 81'nci maddesine göre 'Olası kasıtla adam öldürmek' suçundan müebbet hapisle yargılanan ve bu suçtan tutuklu bulunan Önder Kabakçı, Sakıp Demirkol, Ender Salman ile Tolga Depeharman'ın Alanya 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmalarına karar verdi.

SUÇUN KAPSAMI DEĞİŞTİ

'Bozulmuş veya niteliği değiştirilmiş gıda veya ilaç ticareti yapmak' iddiasıyla haklarında 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istenilen sanıklar, ağır ceza mahkemesinde 'İçilecek sulara, yenilecek, içilecek, kullanılacak, tüketilecek her çeşit besin veya şeylere zehir katarak ya da başka suretlerle bunları bozarak kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürmek' iddiasıyla 2 yıldan 15 yıla kadar kadar hapis cezasıyla yargılanacak.

Ayrıca 'Naz Alkollü -Alkolsüz İçki' firmasının sahibi Sakıp Demirkol hakkında 'Vergi usul kanuna muhalefet' suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis ve 60 bin lira para cezası istendi.

4 sanığın yargılanmasına önümüzdeki günlerde Alanya 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlanacak.