Sağlıkta dönüşüm Kırklareli değerlendirmesi toplantısına katılmak üzere kente gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Kırklareli Valisi Mustafa Yaman’ı makamında ziyaret etti. Vilayette gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, BDP Van Milletvekili Özdal Üçer’in Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Dr. Oğuz Eroğlu’na saldırdığı hatırlatılması üzerine, şöyle dedi:

"Vatandaşımızın başımızın üzerinde yeri var. Her türlü dertlerine derman olmak için gecemizi gündüzümüzü katmaya devam edeceğiz. Türkiye’de sağlık çalışanlarının sayısı az olduğu içinde iş yükü de fazla oluyor. Bu kim olursa olsun dün Van da karşılaştığımız örnekte olduğu gibi bir milletvekili olsun bir sağlık çalışanına, bir doktora karşı sözlü yada fiili herhangi bir saldırıda bulunursa bu ülkenin sağlık bakanını bizzat beni karşısında bulacak. Hiç kimse sağlık çalışanlarını ve doktorları sahipsiz zannetmesin. Hizmetse sonuna kadar varız. Bu arkadaşlarımızın hukukunu korumakta içinse bizde bu hukuku sonuna kadar koruyacağız. Maganda ve kaba kuvvet alışkını olmuş kişilere şiddete başvuran kişilere asla müsama etmeyeceğiz."

"TEZKERE MECLİSE GELECEK"

Sağlık çalışanlara ve doktorlara saldıranlara verilecek cezaların belli olduğunu açıklayan Bakan Akdağ, doktora saldıran milletvekili hakkında da savcılığın tezkereyi TBMM'ye göndereceğini kaydederek, "Bunu yapan vekil olursa ne olacak. Elbette ki bunu yapan vekil içinde savcılık gerekli tezkereyi Türkiye Büyük millet Meclisi’ne gönderecektir. Vekillerin dokunulmazlığı milletin iradesinin korunması anlamına gelmelidir. Bir saldırı dokunulmazlığın arkasına saklanıldığında işin tadı kaçar. Bu konuda savcılığın tutumu ne olacak, meclise ne gelecek bakacağız. Bu önümüzdeki günlerde tartışılacak. Bizi bu sevgi ortamını magandalara rağmen geliştirmeye mecburuz. Kendini bilmez magandalara karşı mecburuz. Ancak onlara karşı tedbirlerimizi de artırmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

SAĞLIKÇILARA ÖZEL İNTERNET VE TELEFON HATTI

Bakan Akdağ sadece sağlık çalışanlarının yararlanacağı özel bir telefon hattı ve özel bir internet web hattı oluşturulacağını açıkladı. Sağlık çalışanlarına her türlü saldırıyı bildirim zorunluluğu getireceklerini kaydeden Akdağ, şöyle devam etti:

"Sadece doktor ve sağlık çalışanlarına yönelik, onların herhangi bir şiddet ile karşı karşıya kalmaları durumunda ulaşacakları üniversite hastanesi, devlet hastanesi, isterse özel hastanelerde olsun karşılaşacakları her türlü sözel veya fiili, psikolojik veya kaba kuvvet gibi her türlü saldırıyı bildirim zorunluluğu getireceğiz. Bunlar günlük bildirim olacak. Dünya sağlık örgütü çerçevesinden belli bir formda bildirim ve kayıt sorunluluğu getireceğiz. Dünyada sağlık çalışanları açısından risk altında olan hemen hemen hiçbir meslek gurubu yok. Bazı durumlarda insanlarımızın ruhsal durumları kırılgan oluyor. Sağlık çalışanları diğer meslek guruplarına göre gerek Avrupa’da gerek Amerika kıtasında çok daha büyük risk altında çalışıyorlar. Sadece Türkiye’de değil diğer ülkelerde de yeterince bildirim yapılmıyor. Biz bu bildirimleri çok düzenli bir biçimde alamaya kararlıyız. Yakın zamanda bir kanun yaptık. Her bildirimi bakanlığımızın hukukçuları ile sağlık çalışanımızın hukukunu koruyacak şekilde yapılacak."

HEKİME ŞİDDET YASASI

Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile hekime şiddet yasası konusunda bir görüşme yaptığını anlatan Sağlık Bakanı Akdağ, şiddetin cezasız kalmayacağını söyledi. Örnek uygulamaları gözden geçirdiklerini söyleyen Akdağ sözlerini şöyle tamamladı:

"Şu ada dünya örneklerini ve uygulamalarını bakanlığımızca birlikte gözden geçiriyoruz. Ceza var tabii ki. Şiddet uygulayan bir ceza var, cezasız kalmıyor. Yakın zamanda sadece ‘neden benim reçetemi yazmadın’ diyen birsine büyük bir ceza verildi. Gerekirse bu cezaları arttıracağız."

Bakan Akdağ açıklamalarının ardından Sağlık çalışanlarıyla yapacağı toplantı için Kırklareli Ticaret Borsası konferans salonuna geçti.



AÜÜ(LK/İD)