Dünyanın ilk kadın savaş uçağı pilotu olan Sabiha Gökçen'in adının verildiği havalimanının adının değiştirilmesi için Dersim Dernekleri Federasyonu üyesi 50 kişilik grup, saat 13.00'da Sabiha Gökçen Havalimanı önünde eylem yaptı. Grup, “Dersim sözün bittiği yerdir. 4 Mayıs insanlığın kara günüdür" yazılı pankart taşıyarak, “Katil devlet hesap versin", "Arşivler açılsın hesap verilsin", "Sabiha Gökçen Havalimanı'nın adı değiştirilsin", "Türk, Kürt, Ermeni bütün halklar kardeştir" sloganları attı. Eylemin ardından basın açıklaması yapan Dersim Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Özgür Tacar, “Bizler bugün Dersimliler'in katledildiği günü anmak için buradayız. Bizim derdimiz kin ve intikam değil. Bir daha katliamlar yaşanmasını istemiyoruz. Ayrıca Sabiha Gökçen Havalanı'nın adının değiştirilmesi için buradayız. Dersim'e bombalar yağdırdığından ötürü Sabiha Gökçen'in boynuna takılan madalyaların, bugün insanlık suçu sayılarak bu havaalanın adının değiştirilmesi talebinde bulunuyoruz" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın somut adımlar atması gerektiğini söyleyen Dersim Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Özer Tekinoğlu, “Dersim katliamının AKP ve CHP'nin birbirine şantaj ve siyaset yapma aracı olmaktan çıkarılıp, tüm belgelerin açıklanmasını ve Dersim halkının başka CHP olmak üzere devletin resmi özür dilemesini istiyoruz. Dersim isminin iade edilmesini, arşivlerin açılmasını, dillerimize ve Kızılbaş Alevi inancımıza özgürlük istiyoruz" diye konuştu.


Munzur Korum Kurulu Sözcüsü Hasan Şen ise “Katliamın en önemli unsurlarından birisinin Sabiha Gökçen'dir. Bu tür katliamlara imza atmış insanların isimlerinin kaldırılmasını, onların yerine Anadolu'nun çok değerli insanlarının isimlerinin verilmesini talep ediyoruz" diye konuştu. Grup eylemin ardından olaysız dağıldı.