Rize Belediye Meclisi, Gündoğdu Beldesi'nin Rize Belediyesi’ne bağlanması için yaklaşık 2 ay önce meclis kararı aldı. Rize Valiliği’ne bildirilen karar, onay için Bakanlar Kurulu’na gönderildi. Bakanlar Kurulu’nun ardından Danıştay’ın da onayı ile yapılacak ilk mahalli idareler seçiminin ardından Gündoğdu Beldesi mahalle olacak ve Rize Belediyesi sınırlarına dahil edilecek.

Karara tepki gösteren yöre sakinleri, bugün belde merkezinde toplanarak protesto gösterisi yaptı. '400 yıllık Gündoğdu belde kalacak', 'Rize ilimiz, Gündoğdu Beldemiz', 'İktidarın hediyesi beldeyi mahalle yapmak mı?' ve 'Hepimiz Gündoğduluyuz' pankartları taşıyan yaklaşık bin kişi 'Gündoğduluyuz, Gündoğdulu kalacağız' sloganları attı.

'KARARI GÜNDOĞDU HALKI VERSİN'

Burada konuşan Gündoğdu Beldesi Bozukkale Mahallesi Muhtarı Mustafa Yıldız, Rize Belediye Meclisi'nin, Belediyeler Kanunu’nun 11’inci Maddesi'ne sığınarak 1965 yılında kurulmuş 47 yıllık belediyeyi kapatarak Rize’ye bağlama kararı aldığını belirterek şunları söyledi:

"6 bin 200 nüfusu ve 4 bin 200 seçmeni olan beldemizde, 3 bin 600 seçmen beldenin Rize Belediyesi'ne bağlanmaması için imza verdi. Eğer Rize Belediyesi'ne bağlanırsak, su ve çevre temizlik vergilerimiz iki kat artacak. Hizmet olarak ilin en ücra köşesinde kalacağız. Sesimiz duyulmayacak, eksikliklerimiz görülmeyecek. İsteklerimizi iletmekte zorlanacağız. Kışın yollarımızın açılmasını günlerce bekleyeceğiz. İtfaiye araçları bize en erken 45 dakikadan önce hizmet veremeyecek. Bu nedenlerden dolayı biz Rize Belediyesi’ne bağlanmak istemiyoruz. Başbakanımıza sesleniyoruz. İleri demokrasiyi yaşayan bir ülke olduğumuz söyleniyor. O zaman Gündoğdu’nun kararını Gündoğdu halkı versin. Kapatma kararı alınırken Gündoğdu halkına sorulmamıştır. Bu karardan dönülmelidir."

Protesto gösterisine CHP Rize İl Başkanı ve eski Gündoğdu Belediye Başkanı Mehmet Aslankaya da katılarak destek verdi. Grup, daha sonra alkış ve sloganlarla protesto gösterisine son verdi.



MK(TM/COŞ)