Diyarbakır Valiliği, Emniyet Müdürlüğü, Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme (MEKSA) Vakfı tarafından ortak hazırlanan 'Umut Yıldızı' adlı SODES projesinin tanıtım toplantısı Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'nde düzenlendi. Törene Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi, Palandöken, MEKSA Vakfı Eğitim Proje Başkanı Sertaç Işık, kurum müdürleri, kadınlar ve çocuklar katıldı.

Umut Yıldızı projesinin 6'ncısını düzenlediklerini belirten MEKSA Vakfı Diyarbakır Proje Başkanı Sertaç Işık, projenin genel adının dezavantajlı gruplar için mesleki eğitim projesi olduğunu, "Umut Yıldızı" projesinin de kardeş projesi olduğunu söyledi. Işık, "MEKSA Vakfı'nda 64 ayrı farklı alanda mesleki eğitimi düzenlenmiştir. Hemen hemen tüm gruplara mesleki eğitim çalışması yaptık, birçok önemli kurum MEKSA'yı oluşturan bütünün parçası olmuştur. Projemizde risk altındaki kadınlar, çocuklar, göçten etkilenenler, terör mağdurları, doğal afet mağdurları, hükümlü ve tutuklular, eski hükümlüler, işsizler MEKSA Vakfı bünyesinde eğitim alacak. Bugüne kadar sadece dezavantajlı gruplarla çalıştık, şimdi tüm dezavantajlı gruplarla bu projeyi yürütüyoruz. Diyarbakır Valiliği koordinatörlüğünde ve Emniyet Müdürlükleri'nin sekretaryaları aracılığıyla eğitimlerimiz gerçekleşmektedir. Şu an bizim başlatmış olduğumuz 620 kişilik eğitim, Türkiye'nin en büyük vakıf eğitimi olacak. Bugüne kadar Türkiye'de uygulanmış en büyük dezavantajlı grupların başlangıcıdır. Burada bütün ilçe ve merkez ilçe kaymakamlıklarımız büyük destekleri söz konusu olacak. Öğrencilerin seçim süreçleri hayli zaman almaktadır. Kursiyerler çocuk şube ile Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri tarafından belirlenmektedir. Projeye birçok kurum ve kuruluşlar ortak oldu" dedi.

TELEFON NUMARASINI KÜRSÜDEN VERİP BENİ ARAYIN DEDİ

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, salondaki çocuk ve gençlere, "Sizler umut yıldızı değil umutsunuz. Sizleri çok seviyorum" diyerek konuşmasına başladı. Palandöken, "Ben Diyarbakırlıları ne için seviyorum biliyor musunuz? Diyarbakır'ın suyu sert, insanı mert olur. Sizler her şeyden değerlisiniz, var olan her şey size helal olsun. Ben de sizin bir çoğunuzun ağabeyi, babası konumunda, Ankara'da bir ağabeyiniz var. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu var. Başınız sıkıştığında hiç korkmayın telefon edin deyin ki, 'Bendevi ağabey, amca; şöyle bir sorunumuz var. Bana yardımcı olur musun? Şunu istiyorum bunu istiyorum" deyin" dedi. Palandöken, daha sonra salondakilere cep telefonu numarasını vererek kendisini her türlü sorunda aramalarını istedi.

"BU SEVGİ, UMUT VE BARIŞ PROJESİDİR"

Vali Mustafa Toprak da vakıf çalışmalarıyla yüzlerce vatandaşın meslek sahibi olacağını hatırlatarak, şöyle dedi:

"Bu proje bir taraftan mesleki eğitim kazandırıyor. Bir taraftan da dezavantajlı gruplarımızı da önemseyerek bu alana yoğunlaştırmış oluyor. Çok önemli bir proje. O sokaklarda, dışarıda, endişeli olan ailelerimizin çocuklarını aldık, eğittik ve çok teşekkür ediyorum. Esnaf ve sanatkarlarımız, iş dünyamız, bu çocuklara, iş verdiler. Aileler de mutlu, çocuklarda mutlu gelecekten, endişeleri olmuyor. Bu bir sevgi, umut, barış projesidir. Bizler hepimiz etrafımıza bakalım eğer ki olumsuzluk içerisine düşmüş çocuklarımız, gençlerimiz varsa, el birliğiyle bunları çıkaralım ve onları topluma kazandıralım."