Yılın değişen aylarında değişik sürelerde tutulan orucun insan sağlığı üzerine etkileri konusunda yapılmış büyük bilimsel çalışmaların olmadığını söyleyen Prof. Dr. Kaya Yorgancı, "Ramazan ayında kimlerin oruç tutacağı veya tutmayacağı adeta kulaktan kulağa dolaşan, bilimsel temele dayanmayan bilgiler şeklinde yayılıyor" dedi. Özellikle yaz aylarında günlerin uzun olmasına bağlı olarak 15-16 saati bulan mutlak bir açlık söz konusu olduğunu belirten Prof.Dr. Yorgancı, aşırı sıcaklarla birlikte su kaybının en yüksek düzeyde ve uzamış açlık, dengeli olmayan beslenme, aşırı sıvı kaybı insan sağlığı üzerinde birçok olumsuzluğu beraberinde getirdiğini söyledi. Prof.Dr. Yorgancı, "Özellikle yaşlılarda su kaybına bağlı olarak halsizlik, yorgunluk, değişik nörolojik sorunlar yaşanabilir. Su kaybına bağlı olarak 'inme' Ramazan aylarında daha fazla görülebiliyor. Ayrıca nörolojik sorunları bulunan hastaların oruç tuttukları için ilaçlarını düzenli olarak alamamaları daha riskli durumlar oluşturabilir" dedi.

AÇLIK SONRASI AŞIRI YEMEK SAĞLIK PROBLEMİ ÇIKARTIYOR

Oruç tutmaya bağlı olarak beslenmedeki değişim üzerinde durulması gereken bir sorun olduğuna değinen Prof.Dr. Kaya Yorgancı, "Uzamış açlık sonrası birden yüklü yemek yeme, reflü, dispeptik yakınmalar, karın krampları gibi birçok soruna neden olabilir. Bu nedenle oruç bitiminde ılımlı bir yemek tüketmekte fayda var. Ramazan aylarında mide ve bağırsak sorunu yaşayan hastalarda oruçla birlikte delinme vakaları daha sık yaşanmaktadır. Bu nedenle bu hastaların daha dikkatli olmaları gerekir" dedi.

OBEZ HASTALARI SORUN YAŞAYABİLİR

Obezite sorunu yaşayan hastaların orucu bir zayıflama aracı olarak görmelerininnin kesinlikle doğru olmadığına değinen Prof. Kaya Yorgancı, "Oruç tutma ile ortaya çıkan öğün üzerindeki değişim, obez hastaları için sorunlar yaşatabilir. Değişik nedenlerle ilaç kullanan hastaların uzamış açlık ile ilaç kullanım süreleri de değişiyor. Bu nedenle özellikle tok karnına alınması gereken veya günün belli saatlerinde kullanılması gereken ilaçlar aksatılmamalı ve dolaysıyla bu tür ilaç kullananlar oruç tutmamalı. Tam sağlıklı, yandaş sorunları olmayan, hastalıkları nedeniyle ilaç kullanmayan hastalar oruç tutabilirler. Ancak uzamış açlığın insan vücuduna etkileri bilinmelidir. Bu konuda özellikle Müslüman ülkeler detaylı araştırmalar yapmalı ve orucun insan sağlığı üzerine etkileri sıkı bir şekilde araştırılmalıdır" dedi.



HÖ(AY/AAA)