Ünlü tarihçi Prof. Dr. Enver Konukçu son kitabı 'Sakarya Yazıları' için Adapazarı’na geldi. Sakarya Valisi Mustafa Büyük’ün de katıldığı etkinlikte, Konukçu, Sakarya üzerine yazdığı kitaplarından ve kitaplarına konu olan anılardan bahsetti.

Sakarya'nın birçok tarihi olaya ev sahipliği yaptığını da belirten Konukçu, ’’Örneğin Kanuni tapu tarih defterini Sakarya'da yazdı. Ayrıca Sapanca'da saraya akraba olan çok sayıda kişi de mevcut. Bunlardan dolayı gururluyuz. Rüstem Paşa denince yine Sakarya akla geliyor" dedi.

"ATAMIZIN ANNE HASRETİ SAKARYA'DA SON BULDU"

Konukçu, Atatürk’ün 19 Mayıs’ta Samsun'a çıkmadan önce annesini Adapazarı'na gelerek gördüğünü ifade eden Konukçu şöyle devam etti:

"19 Mayıs'ta Samsun'a çıkmadan önce Atatürk'ü memnun eden bir olay Sakarya'da gerçekleşti. Neydi o olay; Atatürk 3 senedir annesini görmüyordu. Ona büyük özlem duyuyordu. Atatrük annesini Sakarya'da Adapazarı İlçesi'nde gelip gördü. Yani Ata'mızın anne hasreti Sakarya'da son buldu. Bu olay Sakarya'yı Atatürk'ün gönlünde de ayrı bir yerde tuttu." 

"BELGELER ARŞİVDEN ÇIKMALI"

Atatürk’ün Samsun’a çıkma sürecinde, Sakarya’da önemli mesajlar verdiğini söyleyen Konukçu, birçok olay yaşanmasına rağmen bunların gün yüzüne çıkarılmadığını öne sürerek, “Atatürk bile anne hasretini Sakarya’da gidermişken, o süreçte Sakarya’da neler olduğuna dair bilgileri içeren belgelerin su yüzüne çıkarılmaması çok üzücü ve düşündürücü. Belgeler arşivden çıkarılmalı ve kamuoyuna açıklanmalıdır” diye konuştu.



ZT(MB/AK)