Geçen aralıkta üretimin 59 bin 493 ton civarına kadar düştüğünü anlatan Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, "Avrupa'da kişi başına kırmızı et tüketimi yılda 60-100 kilogram, Türkiye'de ise 20 kilogram civarında. Bunun üstüne et üretimi de azalıyor. Toplum sağlığı için hayvansal üretim desteklenmeli. Çünkü yeterince kırmızı et tüketmeyen bir insan, sağlıklı beslenmiş sayılmaz. Hayvansal proteinin de alınması gerekiyor" dedi.

'ÜRETİCİLERE CAZİP TEŞVİK VERİLMELİ'

Türkiye'de yıllık toplam kırmızı et tüketim miktarının 1 milyon ton civarında olduğunu belirten Prof. Dr. Fenercioğlu, kayıt dışı kesim nedeniyle net bilgilerin elde edilemediğini, kayıt altındaki kesimlerin üstüne tahmini rakamların eklenerek bir sonuca ulaşılmaya çalışıldığını aktardı.

Türkiye'de son dönemde hayvan barınma alanlarının daraldığını, buna bağlı olarak da et üretiminde düşüş yaşandığını vurgulayan Prof. Dr. Fenercioğlu, şöyle devam etti:

"Et üretiminde sürü varlığını korumak ve mera alanlarını genişletmek çok önemli. Mera sahaları korunmalı ve mera hayvancılığı mutlaka özel olarak desteklenmeli. Dönemsel değil, tüm yıl boyunca kırmızı et üretimi ve tüketiminde istikrar sağlanmalı. Hayvancılık kazançlı bir uğraş alanı haline getirilmeli. Üreticiler, kazançlı üretim yapamazsa bu işten vazgeçer. Bunun önüne geçmek için hayvansal üretimdeki maliyetler azaltılmalı. Hayvancılıkla uğraşanlara cazip teşvik ve destekler sağlanmalı. Yeterli hayvansal üretim oranları yakalanırsa, hayvan varlığı ve toplum sağlığı açısından riskler ortadan kalkar."



YB(OA/CK)