Yozgat Valiliği, Galata Çamlık Otel'de TÜBİTAK işbirliğiyle Yozgat’ın gelişimine katkı sağlayacak projeler hazırlanması konusunda bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıda, ilaç sanayiinde kullanılan bitkilerin yetiştirilmesi konusunda detaylı bilgiler verildi. Yozgat Valisi Necati Şentürk, dünyada yetişen 9 bin bitki türünden 3 bininin ülkemizde yetiştiğini belirterek, Yozgat’ta yetişen tıbbi ve aromatik bitkilerin envanterinin çıkartılacağını ve bu bitkilerin ekonomiye kazandırılacağını söyledi.

Toplantıda konuşma yapan Beyin Cerrahı Prof. Dr. Haluk Deda da, Yozgat’ta ekinezya bitkisini yetiştirmek için deneme üretimi yaptıklarını ve olumlu sonuçlar aldıklarını kaydetti. Deda, “Ekinezya bitkisi Yozgat’ta yetişiyor ve kalitesi bakımından Avrupa’da yetişen aynı bitkini,n 13 kat fazlası etkili maddeye sahip olduğu kanıtlandı” dedi.

"İLK ÜÇ YIL HAYVANSAL ÜRÜNLERLE BESLENEN ÇOCUKLAR DAHA ZEKİ"

Toplantıda sağlıklı gıdalar üretilmesi konusunda yapılması gereken çalışmalan hakkında  bilgiler veren Prof. Dr. Haluk Deda, kırmızı etin önemine de değinerek, kaliteli kırmızı et üretilmesi için aflatoksin içermeyen hayvan yemlerinin üretilmesi gerektiğine dikkat çekti.

"Kırmızı et insan beyninin gelişiminde çok önemli" diyen Deda, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle çocuklarda beynin gelişmesi için ilk 3 yıl kırmızı et tüketimi önemli. Bu dönemde beyin için gerekli proteinleri, özellikle etten ve sütten gelen proteinleri, düzgün ve uygun bir şekilde vermek zorundayız. İlk üç yaşta hayvansal ürünler et ve sütle beslenen çocuklar, tahılla beslenenlere göre daha zeki olduğu gözlenmektedir. Bu sebeple ülkemizde gittikçe azalan hayvan sayısını artırmak zorundayız. Çocuklarımızın beslenmesi açısından da biz kendi ülkemizde yeterli eti ve uygun sütü üretmekle mükellefiz. Eti çocuklarımız yemek zorunda, yeterli proteini almazlarsasa çocuklarımızın zekası etkilenebilir.”



HG(ÜK/AK)