Prof. Dr. Osman Celbiş, Bülent Ecevit Üniversitesi'nde düzenlenen, Anadolu Adli Bilimler Kongresi'nde, 'Bitkisel Kökenli Zayıflama Ürünleri' konulu sunum yaptı. Obezitenin tüm dünyada ciddi şekilde arttığını belirten Prof. Dr. Celbiş, kadınlarda yüzde 50, erkeklerde yüzde 30'lara yaklaşan oranda obezite olduğunu söyledi. Obezite ile mücadele için çıkarılan ilaçların sınırlı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Celbiş, Türkiye'de şu anda yasal olarak kullanılan bir ilaç olduğunu belirtti. 

3 ÜRÜNDE KULLANIMI YASAK KİMYASAL

Tüm dünyada doğal olana bir dönüş olduğunu ifade eden Prof. Dr. Celbiş, bitkisel kökenli zayıflama ürünlerine de ilginin oldukça arttığını kaydetti. Bu ürünlerin tamamen zararsız olduğunun söylendiğini, hatta bu konuda açıklama yapan doktorların bile olduğunu anlatan Prof. Dr. Celbiş, şöyle dedi:

"Bu ürünlerin tüketimi bütün dünyada artmış ve ciddi bir ekonomik pazar oluşmuş. 'Yüzde yüz doğaldır, içinde zararlı maddeler yoktur' denilerek satılıyor. Ancak insanları aldatarak içine bazı maddeler atılmış bu ürünlerin. Biz bu konuda bir çalışma yaptık. Malatya'da bu ürünlerden kullanan bir hasta öldü. Otopside yasaklı maddelere rastladık. Biz de 'Bunu çalışalım' dedik. Şu anda piyasada en çok kullanılan 9 ürünü analiz ettik. 3 tanesinde 'sıbutramine' maddesi bulduk. Bu, Türkiye'de kullanımı yasaklanmış kimyasal madde. Diğerlerinde yüksek miktarda 'kafein' ve 'temazepem' bulduk. Bunun dışında toksit elementler, ağır metaller bulduk. 'Sıbutramine', ani ölüme yol açan bir madde ve yasaklanmış durumda."

HUKUKSAL BOŞLUK VAR

Söz konusu bu ürünlere, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan ruhsat verildiğini, Sağlık Bakanlığı'nın ise denetim yapmadığını belirten Prof. Dr. Celbiş, şöyle devam etti:

"Devletin bu anlamda bir görevi var. Bu konunun hukuksal mekanizmalarının çok iyi geliştiğini düşünmüyorum. İnsanlarını korumak devletin görevidir. Biz bu ürünlerle ilgili araştırmamızın sonuçlarını Sağlık Bakanlığı'na verdik. Firmaların isimlerini ilettik. Zaman geçti ama değişen bir şey olmadı. Bunların satılması devam ediyor. Bir de bunlar adlarında küçük değişiklikler yaparak aynı ürünü yine piyasaya sürüyor. Hukuksal boşluk var. Kaldırıyorsunuz piyasadan, farklı bir adla çıkıyorlar. 'Zayıflayayım' derken ölmemek önemli. Bu konuda dikkatli olunması gerektiiğni düşünüyorum."



EE(EE/AK)