İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi ile 50 yönetici, 'Pozantı'da yaşanan insanlık suçudur' ve 'Pozantı, Sincan çözüm değil. Çocuklara özgürlük' pankartı açtı. Grup adına açıklama yapan Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, cezaevleri sorunun, Türkiye'nin kanayan yarası olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Bugün Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri, yıllardan beri süregelen ve bugüne kadar hiçbir çözümün üretilmediği cezaevleri sorunudur. Yasa ve söylemlerde her ne kadar 'Suçu ispatlanana kadar herkes masumdur' denilse de, uygulama asla böyle değildir. Halbuki hükümlülerinde insanı temel hakları vardı. Ülkemiz tarihi, cezaevlerindeki baskı, şiddet, tecrit ve katliam örnekleriyle doludur."

Pozantı Cezaevi'nden 1 yıldan bu yana şikayetler aldıklarını anlatan Tanrıverdi, şöyle devam etti:

"Pozantı Cezaevi'nde çocuklara karşı taciz ve tecavüz olaylarının olduğu yönünde ailelerden ve çocuklardan yapılan başvuru iddialarının araştırılması ve sorumluların açığa çıkarılması için dernek olarak gerekli girişimlerde bulunduk. Ancak, 'Araştırıyoruz, gereken neyse yapılacaktır' ötesine geçilmedi. Yaşanan süreç içerisinde olayların üstünün kapatılmak istendiği izlenimi edindik. Birkaç çocuğun yaşadıklarını basınla paylaşması sonucu, kamuoyunda bir duyarlılık yaratıldı. 4 görevlinin yeri değiştirilerek, çocuklar da Sincan'a gönderildi. Yapılan, yapılacakların ilk adımı olabilir, ancak kesinlikle çözüm değildir. Tam aksine çocuklar ve aileler yeni sorunlarla karşı karışadır. Bize göre çözüm, zaman geçirilmeden gerekli düzenlemelerin yapılarak, bu çocukların ailelerine teslim edilmesi, öğrenimlerine devam etmelerinin sağlanmasıdır."

Konuşmanın ardından İHD yöneticileri, soruna çözüm bulunması için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e faks çekti.