Türkiye’yi ayağa kaldıran olay geçen 27 Ağustos’ta Karabağlar’daki General Asım Gündüz Parkı’nda akşam saatlerinde meydana geldi. Parkta ablasıyla oynayan 6 yaşındaki Umut Ceylan bir anda kanlar içinde kalıp 'Yandım' diye annesini koştu. Oyuncaktan düştüğü sanılan küçük çocuğun hastanede kurşunla yaralandığı anlaşıldı ama doktorlara yapacak bir şey kalmadı.

Bir beyaz eşya firmasının satış bölümünde görevli 37 yaşındaki Ufuk ve aynı yaştaki Gülhan Ceylan çifti, daha birkaç dakika önce gülüp oynayan çocukları Umut'un ölüm haberiyle yıkıldı. Günlerce gözyaşı döken anne ve baba bireysel silahsızlanmanın simgesi olurken İzmir polisi de çok titiz bir soruşturma yürüttü. Özel ekipler kuruldu, parka bakan tüm binalarda oturanlar araştırıldı. Teknolojinin her türlü olanağı zorlanırken İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay da minik yavrularının kanının yerde kalmamasını isteyen aileye bu konuda söz verdi. Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı’ndan bir özel ekip de İzmir’e gelip çalışma yaptı.

Ancak eldeki tek delil minik Umut’un vücudundan çıkarılan mermi çekirdeği oldu. Bu mermi çekirdeği üzerindeki laboratuvar incelemesinde de özel yapım bir tabancanın namlusundan çıktığı anlaşıldı. Yapılan hesaplamalarda merminin 68 bin ayrı noktadan ateşlenmiş olabileceği ihtimalinin belirlenmesi, beklenen ihbar telefonlarının bir türlü gelmemesi ailenin katilin bulunacağı umudunu giderek azaltırken İzmir polisinden o müjde kamuoyuna duyuruldu.

CİNAYET ŞÜPHELİSİ SUÇ MAKİNASI

Umut Ceylan'ın cinayet şüphelisi 30 yaşındaki Can K., Karşıyaka Girne Caddesi üzerinde bir silahlı yaralama olayına karışınca ele geçti. Uyuşturucu kullanmak, yaralama, hırsızlık suçlarından poliste sekiz ayrı kaydı bulunan Can K. geçen 18 Ekim’de Girne Caddesi üzerindeki bir taksi durağında aralarında husumet bulunan Enis D.’yi tabancayla yaraladı. Olayın peşine düşen polis Can K.’yi bir gün sonra yakaladı ve üzerinde el yapımı tabanca buldu.

Can K. tabancanın 3 ay önce ölen dedesinden kaldığını, kendisinin de yanında taşıdığını söyledi, çıkarıldığı mahkemede tutuklandı. Kriminal inceleme raporu ise bugün geldi. Can K.’nın olayda kullandığı tabancanın Umut Ceylan’ı hayattan koparan silahla aynı olduğu kriminal incelemede ortaya çıktı. Cezaevinde olduğu için Can K.’nın ifadesi alınamadı.

Cumhuriyet Savcısı’nın ayrıca bu olayla ilgili ifade alacağı açıklandı. Ancak sözlü bilgisine başvurulan Can K.’nın Umut’un öldüğü gün alkollü olduğunu, havaya ateş edip etmediğini bilmediğini söylediği de öğrenildi.

Olayın aydınlatılmasının ardından İzmir Valisi Cahit Kıraç, Emniyet Müdürü Ali Bilkay ile basının önüne çıkıp açıklama yaptı. Vali Kıraç, “Umut’un ölümü bizler dahil Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve İçişleri Bakanımızı da çok üzdü. Çeşitli vesilelerle bizden bilgi istediler. Katil zanlısı başka bir olaya karıştıktan sonra da olay aydınlatıldı. Bu başarılı çalışma için İzmir polisine teşekkür ederim” dedi.