Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat fakültesi Konferans salonunda ‘Anayasa Çalışmaları’ konulu bir konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Öğretim Üyesi ve Anayasa Mahkemesi eski raportörü Doç. Dr. Osman Can yeni Anayasa çalışmalarının 1 Mayıs itibari ile yapım süreci değil ama resmi yazım sürecinin başladığını söyledi.

TOPLUMUN 100 YILDIR ÖZLEDİĞİ BİR ANAYASA OLACAK

Anayasa Hukuku Öğretim üyesi Doç. Dr. Osman Can, Anayasanın yapım sürecinin toplum tarafından gerçekleştirildiğini ifade ederek şunları söyledi: “Toplum sözleşmesi dediğimiz ortak paydayı üretmiş durumda ve bunlar Meclise aktarılmış durumda. Hem doğrudan doğruya bireylerin katılımıyla hem de sivil toplum örgütlerinin ve çeşitli platformların yapmış olduğu çalışmalar sonucunda meclise aktarılmış durumda. Meclis artık bunları oturup değerlendirecek ve bu talepleri karşılayacak bir anayasa metniyle hukuki belgesi nasıl olacak onun çalışması içersine girmiş durumda.”

POLİTİK SUÇLAR AFFEDİLEBİLİR

Doç. Dr. Can, yeni anayasa ile politik suçların affedilebileceğini ifade ederek şöyle devam etti: "27 Nisan sadece parlamentoya değil, aynı zamanda Anayasa Mahkemesine de verilmiş bir muhtıraydı. Yargının işleyişini de engellemeye çabasıydı. Bu açıdan baktığımızda 27 Nisan’da pek çok işlenmiş durumda anayasal suç vardı. Böyle değerlendirdiğimizde 27 Nisan’a yönelik de soruşturmaların ve ardından davanın başlıyabileceğini söyleyebiliriz. Tabi ki bu tür davalar açılıyor diye de sevinecek halimiz yok. Bence bu tür yani politik davaları artık yavaş yavaş bir kenara bırakabilirsek, hem meşruiyet açısından hem de önümüzdeki dönemlerin ortak paydalarını üretmek açısından daha iyi olabilir. Diyelim demokratik bir Anayasa gerçekleşti ve sistemin demokratikleşmesi tamamlandı, bu tür davaları gerekirse bir af yasası ile sonuçlandırabiliriz.” 

DARBECİLER AFFEDİLEBİLİR

Bundan sonra kimsenin Anayasal düzene karşı darbe yapamacağını belirten Can, “Bundan sonra kimsenin darbe yapamayacağı bir anayasal düzeni inşa edersek daha önce darbe süreçlerine müdahil olmuş olanlar ya da darbe yapmak için yola çıkmış insanların artık o imkanları da olmayacaktır. Bir af yasası çıkarmak suretiyle onları ayıpları ve vicdanları ile baş başa bırakabilirsiniz. Darbe yapan insanlar ve 27 Nisan, 28 Şubat sürecine müdahil olan insanların, önemli bir kısmının son tahlilde ‘Ülke felakete gidiyor, o halde bu felaketi durdurmak lazım şeklindeki bir görüşten hareket ediyorlar’ evet politik olarak yanlış, politik olarak haksızlık, politik olarak tehlikeli. Ama politik olarak bunlar böyle, başka suçlar söz konusu değil ise, politik suçların biliyorsunuz devlet tarafından affedilmesi mümkün. Önemli olan devletin adi suçlar yani insanlara karşı işlenen suçları affetme yetkisi ile donatılmamış olması” diye konuştu.



RY (LK/RT)