TOKİ Konutları'ndaki evinde 1 temmuz günü epilepsi krizi geçiren zihinsel engelli Suat Yörük, annesi 48 yaşındaki Ummuhan Yörük tarafından Uşak Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yörük'ün, dün yoğun bakım ünitesinde beyin ölümü gerçekleşti. Anne Ummuhan Yörük, oğlunun organlarını bağışladı. Enfeksiyon nedeniyle kalbi alınamayan Suat Yörük'e ilk operasyon Uşak Devlet Hastanesi Göz Doktoru Fazıl Minareci tarafından yapıldı. Korneaları başarılı bir şekilde alınan Yörük'e ikinci operasyon İzmir Kent Hastanesi'nden gelen özel ekip tarafından yapıldı. Özel ekip, karaciğer ve böbrekleri başarılı bir operasyonla alarak İzmir'e götürdü.

PROTOKOL KATILMADI

Operasyonun ardından Uşak Devlet Hastanesi Morgu'nda defin işlemleri tamamlanan Suat Yörük'ün cenazesi yakınları tarafından alınarak Ulucami'ye götürüldü. Cenaze törenine, Uşak İli Organ Nakli Koordinatörü Doktor Zafer Aydın, anne Ummuhan Yörük, İzmir'de yaşayan baba Şahap Yörük ve aile yakınları katıldı. Ulucami'de ikindi kılınan cenaze namazında anne Ummuhan ve baba Şahap Yörük metanetini korurken, yakınları gözyaşlarına boğuldu. Yörük'ün cenazesi duaların ardından bir süre omuzlarda taşınıp cenaze aracına konularak, Yeni Mezarlık'ta gözyaşları içinde toprağa verildi.

ÜCRETSİZ DEFİN İÇİN BAŞKAN ERDOĞAN TALİMAT VERMİŞ 

Yörük'ün cenazesinin ailesinin isteği üzerine Yeni Mezarlık'a defnedilmesi için Uşak Belediye Başkanı Ali Erdoğan'ın talimat verdiği ve hiçbir ücret alınmadığı öğrenildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Erdoğan, daha önceki organ bağışlarında da benzer bir sürecin yaşandığını ifade ederek, "Organ bağışında bulunan vatandaşların cenazelerinden mezar ücreti alınmadan defnedilmesi konusunu Uşak Belediye Meclisi'ne getirerek tartıştık. Ancak belediye meclis üyeleri kendilerine zimmet çıkacağı öngörüsüyle bizim önerimizi kabul etmedi. Çünkü Sayıştay denetçileri daha önce benzer bir konuda zimmet çıkarmıştı. Organ naklinin yaygınlaştırılması ve desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle her türlü riski göz önüne alarak ailenin isteği üzerine yaşamını yitiren gencimizin cenazesinin ailenin istediği mezarlığa defnettirdim. Gerekirse defin masraflarını cebimden karşılarım. Oğlunun organlarını bağışlayarak başkalarına umut ışığı olan aile bizim baş tacımızdır" diye konuştu.



YK (YY/RT)