20 yıldan bu yana Ekim-Mayıs ayları arasında 7 ay boyunca her hafta sonu doğa yürüyüşü yapan Köyceğiz Turizm ve Doğayı Koruma Derneği, ilçeye 32 kilometre uzaklıktaki Ölemez Tepesi’ne yürüdü. Hem yürüyüş yapmak ve hem de 10 yıldan bu yana, yılda bir kez bu tepede yapılan 'tenekede pişmiş tavuk' yemek için saat 08.30’da beş minibüsle yola çıkıldı. Dernek üyeleri, Köyceğiz ile Ekinci Köyü arasında yolun 32’nci kilometresinde minibüslerden inerek 940 rakımlı Ölemez Tepesi’ne doğru yürümeye başladı. Tavuk pişirecek beş kişilik ekip ise yola minibüsle devam etti. Yol boyunca kurumuş ağaç dalları ve kütükler toplandı. Zirvede, Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait Orman Yangın Gözetleme Kulesi’nin hemen önündeki alanda tenekede tavuk pişirme hazırlıkları başladı. Önce kaynatılarak dezenfekte edilen artı şeklindeki 40 santimlik 10 demir çubuk yere çakıldı. Çubukların dibine patates ve soğanlar yerleştirildi. Bir gün önceden hafifçe soslanan her biri 3-3.5 kiloluk tavuklar, tuz ve karabiberlenerek demir çubuklara geçirildi ve üzerlerine büyük yağ tenekeleri kapatıldı. Tenekelerin üzerine de büyük taşlar konularak havayla teması kesildi. Tenekelerin çevresinde yarım metre uzakta ateşler yakıldı. Ateşin sürekliliği sağlanarak 2 saat 15 dakika süreyle tavukların tenekelerin içinde pişmesi sağlandı.

ZİRVEYE ULAŞIP KIZARMIŞ TAVUKLARI YEDİLER

Bu arada yürüyüşteki dernek üyelerinin zirveye varması ortalama iki saati buldu. Bu sırada tenekelerin açılma zamanı da geldi ve yorgun biçimde zirveye ulaşanlar nar gibi kızarmış tavukları görünce bütün yorgunluklarını unuttu. Dernek üyeleri tenekede kızarmış tavuk yemenin keyfini çıkarırken, bol bol fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmedi.

YÜRÜYÜŞLERİMİZ HERKESE AÇIK

Köyceğiz Turizm ve Doğayı Koruma Derneği Başkanı turizmci yazar Ömer Oflaz, yürüyüşlere katılmak için üyelik şartı aramadıklarını belirtti. Oflaz “Grubumuz herkese açıktır. Yürüyüşler için derneğimize üye olmak gerekmez. Doğa aşığı olup insan sevmek ve saygılı olmak bizim için yeterlidir. Herkese kollarımızı, kucaklarımızı açıp davet ediyoruz. Yöremizi görüp güzelliklerimizi, dostluk ve sevgimizi karşılıklı paylaşalım istiyoruz. Her Pazar günü kalabalık gruplar halinde doğanın çeşitli yörelerine yürüyüşler yaparak hem dostluklarımızı pekiştiriyor ve hem de yeni arkadaşlarımızı birbirine kaynaştırıyoruz. Bu kez de Köyceğiz’in güneyinde bütün Ege ve Akdeniz’e hakim, Kaunos harabelerini, Aksaz’ı, Ekinci, Dalyan kanalı ve Köyceğiz Gölü’nü tepeden gören 940 metre yükseklikteki Ölemez Tepesi'nin üzerinde geleneksel teneke tavuğumuzu yapıyoruz. Yaklaşık 10 yıldan bu yana senede bir gün Ölemez Tepesi'nde bunu yapıyoruz. Bu etkinliğimiz de yürüyüşlerimizi taçlandırmak için yapılıyor” dedi. Yürüyüşe ilk kez katılıp tenekede pişmiş tavuk tadanlar ise çok beğendiklerini dile getirdi.