M.S. 4'üncü Yüzyıl'dan kalan ve Aziz Nicolaus'un mezarı üzerine inşa edilen Noel Baba Müzesi'nde ilk arkeolojik kazılar 1989 yılında Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yıldız Ötüken tarafından başlatıldı. 21 yıl süren kazılar, 2009 yılı kazı döneminin sonunda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca durduruldu. Bakanlık, 2 yıl aradan sonra kazı çalışmalarının yeniden başlatılmasına karar verdi. Kazılar, Antalya Müzesi Müdürü Mustafa Demirel başkanlığında gerçekleştirilecek. Noel Baba kazılarına 20 yıl başkanlık yapan Prof. Dr. Yıldız Ötiken ise kazının onursal başkanlığını yürütecek.

Kazı çalışmalarının yanı sıra, müzede restorasyon çalışmaları da yapılacak. Kazı ve restorasyon çalışmalarının bilimsel danışmalığını ise, Hacetepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Doğan yürütecek. Müzenin koruma ve onarım projesi Mimar Cengiz Kabaoğlu tarafından hazırlanırken, restorasyon çalışmaları Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bekir Eskici yönetiminde yürütülecek. Geçen yıl 586 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği, ziyaretçi ve gelir rekoru kıran Noel Baba Müzesi'ndeki kazılar, restorasyon ağırlıklı yürütülecek.

Kazı ve restorasyon çalışmaları için geçici bir depo oluşturuldu. Müzenin 2'nci katında bulunan, daha önceki yıllarda kazılarda çıkarılan buluntuların tasnifi, tüm yapıdaki derzler ve freskolarda sağlamlaştırma, taban mozaiklerinde temizleme ve restorasyon çalışmaları başlatıldı. Girişteki mozaiklerin üstündeki demir perdeler kaldırıldı. Mozaiklerin üstüne ziyaretçilerin mozaikleri görebileceği biçimde modern cam perde yapılacak. Restorasyon çalışmalarının yanında müzenin kuzey bölümünde kazılar başladı ve yıl sonuna kadar devam edecek.

Kazının bilimsel danışmanı Prof.Dr. Sema Doğan, çalışmaların 2 yıl aradan sonra Antalya Müzesi başkanlığında yeniden başlatıldığını söyledi. Noel Baba'da ağırlıklı olarak koruma ve onarım projesi uyguladıklarını kaydeden Prof.Dr. Doğan, şöyle devam etti:

"Ortodoks dünyasında evrensel boyutta çok önemli bir yapı olan Noel Baba Müzesi'nde 50 yıl ardan sonra ilk kez onarım çalışmaları başlatıldı. Çalışmalar boyunca yapının onarımları, açılan derz boşluklarının doldurulması, kemerlerin tamamlanmasını sağlanacak."



AA(HA/İD)