Orhaneli’ye bağlı Başköy’de yaklaşık 3 aydır evlerindeki musluklardan çamur suyu akan köylüler, içme suyu kaynağının başında eylem yaptı. Ellerindeki 'Sularımız zehir akıyor', 'Su hayatsa hayat nerde?' yazılı pankartlarla köy meydanında toplanan köylüler, içme suyunun kaynağına yürüdü. 300 hanelik köyde yaşayan tüm köylülerin çamurlu sudan hastalandığını önere süren Köy Muhtarı Hasan Acar, "Su kaynağının 2 kilometre uzağında kurulan taş ocağı nedeniyle suyumuz kullanılamaz hale geldi. 3 aydır içme suyunu bırakın banyo yapacak suyu bile bulamıyoruz. Köylülerimizin çoğu içme suyu nedeniyle hastalandı. İl sağlık müdürlüğü ve İl Özel idaresi tarafından yapılan tahliller sonucunda suyumuzun yönetmeliğe uygun olmadığı tespit edildi. Ayrıca suların bulanık ve çamurlu olduğu da alınan numunelerde ortaya çıktı. Biz burada yaşayan köy halkı olarak sağlığımızla oynanmamasını istiyoruz. Yetkililerden bu konu hakkında acilen çözüm bekliyoruz" dedi.

CENAZELERİ YIKAMAK İÇİN SU SATIN ALIYORLAR

Evlerindeki çeşmelerden akan suyu kullanamadıklarını dile getiren köylü kadınlar ise cenazelerini bile bu suyla yıkayamadıklarını ve satın aldıkları suları kullanmak zorunda kaldıklarını dile getirdiler. Çocuklarının içme suyu yüzünden sık sık rahatsızlandığını ifade eden kadınlar temiz su kullanabilmek için yaklaşık 2 kilometre uzaklığa giderek ellerindeki bidonlarla su taşıdıklarını söyedi.

53 YAŞINDAKİ TEYZE TRAKTÖRLE SU TAŞIYOR

Köydeki içme suyunun kullanılamaz hale gelmesinin ardından köydeki kadınları traktörüne bindirerek çeşmeye gittiklerini söyleyen Fatma Oruç, "İçmeye değil, bulaşıklarımızı yıkamaya dahi su bulamıyoruz. Her gün köydeki kadınları toplayarak bu yolu traktörle geliyorum. Evlerimizden akan suyla banyo bile yapamıyoruz. Çocuklarımız hep hasta. Ben bu yaşımda mecbur kaldığım için traktörle su taşıyorum. Burada tek geçim kaynağımız hayvancılık ancak bu suyu içen hayvanlarımız da sürekli hasta oluyor. Biz temiz suyumuzu geri istiyoruz. Lütfen yetkililer bize kulak versin" diye konuştu.