Muğla'da bir dizi gezi incelemelerde bulunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 'Obeziteye karşı 10 bin adım, hareket ediverin gari' yürüyüşüne katıldı. Startını verdiği yürüyüşe katılan Bakan Akdağ, "Az yiyeceğiz, çok yürüyeceğiz" dedi. Yürüyüşü en önde sürdüren Bakan Akdağ'a, gazeteciler 'Yetivesin gari' deyince o da yürüyüşü 9 bin 600 adımda bıraktı. Bakan Akdağ, 5 bin adım daha yürüyebileceğini, ancak gazetecilerin 11-12 kilogramlık kameralarla geri geri yürümesinin çok zor olduğunu belirtti.

Muğla'da Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü ile Sağlık İl Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen 'Obeziteye karşı 10 bin adım, hareket ediverin gari' yürüyüşüne katılan Sağlık Bakanı Recep Akdağ önemli mesajlar verdi. Türkiye'de ilk kez düzenlenen obeziteye karşı 10 bin adım yürüyüşü büyük ilgi gördü. Bakan Akdağ, üzerinde 'Hareket Ediverin Gari' yazan tişört giydi. Bakan Akdağ'a Vali Fatih Şahin, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Muğla Belediye Başkan Vekili Yavuz Kayı, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, bürokratlar, vatandaşlar ve çok sayıda yaz spor okulları öğrencileri katıldı. Cumhuriyet Meydanı'nda başlayan Kız Meslek Lisesi önünden devam eden ve Tarım İl Müdürlüğü önünden geçerek Atatürk Stadı'nda sona eren yürüyüşte Bakan Recep Akdağ en önde yer aldı. Korumalar ve basın ordusunun önünde yürüyen Bakan Akdağ, gazetecilerin kameralar ve fotoğraf makineleriyle yürümekte zorlandığını görünce yürüşünü 9 bin 600 metrede bitirdi.

Atatürk Stadı'nda kurulan kürsüde yürüyüşe katılan vatandaşlara hitaben konuşma yapan Bakan Akdağ, Muğla'da başlatılan projenin Türkiye'ye örnek olduğunu söyledi. Bakan Akdağ, "Türkiye obeziteyle ve hareketsizlikle bir mücadele başlattı. Bu mücadeleyi kendi sağlımız için başlattık. Birey olarak ne kadar hareket edersek, yediğimize içtiğimize ne kadar dikkat ederek fazla kilomuz varsa bunu verebilirsek, sağlığımızı büyük ölçüde korumuş oluyoruz. Aynı zamanda sigara ve alkolden uzak duracağız. Fazla hareket edeceğiz. Az yemek yiyeceğiz. Şekerli ve unlu gıdaları azaltacağız. Yağları dengeli tüketeceğiz. Acıkmadan sofraya oturmayacağız, doymadan sofradan kalkmayacağız. Çok kompleks birtakım diyet formüllerine ihtiyaç yok. Basitçe daha az yiyeceğiz, daha çok hareket edeceğiz. Bunu sembolize etmek için Muğla'da yürüyüş yaptık. Muğlalılar güzel bir slogan oluşturdu" dedi.

Bakan Akdağ, tişörtünün üstündeki 'Hareket Ediverin Gari' yazısını yüksek sesle okuyunca kalabalık guruptan büyük bir alkış geldi. Muğla'daki bu etkinliği diğer bölgelerde de devam ettireceklerini belirten Bakan Akdağ, "Bugün 10 bin adım attık mı bilemiyorum. Basın mensupları havlu atınca bıraktık' dedi.

Bir gazetecinin 'yetivesin gari' demesi üzerine Bakan Akdağ sözlerini şöyle sürdürdü "Basın mensuplarının da hakkı var. Özellikle kamera taşıyarak bu yürüyüşe devam eden arkadaşlar yürekliliklerini gösterdiler. Bir taraftan 11-12 kilogram kamerayı taşıyıp, bir taraftan da geri geri yürüdüler. Böyle 10 bin adım atar mısınız. Ben yürüyemezdim o şekilde. Onun için değerli basınımıza teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Farkındalık yarattıklarını ifade eden Sağlık Bakanı Recep Akdağ, projenin tüm ülkeye yayılarak başarıya ulaşacağını kaydetti.

 

AB (KÖ/RT)