Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türk Silahlı Kuvvetleri Kanunu'nun 35'inci maddesinde düzenleme yapılması ile ilgili bir soru üzerine, Darbeleri Araştırma Komisyonu'nun AK Parti'nin en son kongresinde 2023 hedeflerinin belirlendiğini söyledi. Bakan Yılmaz, "Onlardan birinde de darbelere bir gerekçe oluşturan mevzuatın değiştirilmesi talebimiz, jandarmanın sivil idareye bağlanmas, askeri okullardaki müfredatın gözden geçirilmesi var. Darbelere yasal gerekçe oluşturduğu düşünülen maddeler var. Zira her şey normal hiyerarşi içinde olmalı. Yönetmelik tüzüğe aykırı olamaz. Tüzük kanuna, kanun da Anayasaya aykırı olamaz. Mevcut hiçbir düzenleme darbe yapmaya gerekçe olamaz. Darbelere gerekçe olduğu varsayılan mevzuatların ayıklanması konusu var. Tek değil, 4-5 madde var. Bunların değiştirilmesi yolunda düşünce var. İnşallah zamanı geldiğinde o çalışma yapılır" dedi.

"ÇALIŞMA GÖZDEN GEÇİRİLECEK"

Uzman er alımı için yapılan başvuruların şu ana kadar yetersiz kaldığını belirten Bakan Yılmaz, mevzuatta değişiklik yapılabileceğini belirterek şunları söyledi:

"Şu ana kadar 15 bin kadro almamız gerekirdi. Hem müracaat eden sayısı az, hem de bizim seçtiklerimiz az. 2 bin lira ücret veriyoruz. 29 yaşından sonra açığa alıyoruz. 'Kamu personelinin ihtiyacı olursa, kamu kuruluşlarında çalışabilir' diye mevzuat var ama pek işlemiyor. Buraya gelen 29 yaşından sonra ne yapacağını düşünüyor. Bu yüzden çalışmayı gözden geçireceğiz. Son rakam 2 bine yaklaştı. Olması gerekense 15 bindi. Bu konu üzerinde çalışılıyor. Nasıl şartları iyi hale getirebiliriz diyoruz. Zaten silahlı kuvvetlerin 3'te 1'i profesyonel. Geçen süreç içinde mevcut her durumu şartı düşünüyoruz. Hem astsubayların, durumunu hem uzman ve sözleşmeli askerlerin durumunu değerlendireceğiz."

"OPERASYONA UZMAN ASKER GİDİYOR"

Terörle mücadelede artık operasyonlara normal erlerin gönderilmediğini belirten Bakan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Son dönemdeki hemen bütün şehitlerimiz uzman erbaş veya profesyonel askerler. Özel hareket polisi ve uzman çavuşlar operasyona gidiyor. 15 aylık askerliklerini yapan erler genellikle operasyonlara gönderilmiyor. Bu kardeşlerimiz karakollarda görevlendiriliyor. 30 yılda terör bir mesafe almadı. 'Terörün zarar verme potansiyeli var ama kazanma potansiyeli yok' dedik. Geçen hafta Antalya'da bir şehit cenazesine katıldım. Türkiye'nin her ilinden şehitlerimiz aynı yerde yan yana yatıyor. Biz biriz. Aramızdan dışarıdan yabancı güçler, formatlanmış insanları sokuyor. Onlar kendi halkına, değerine en büyük zararı da yöredeki insanına veriyor. Süreç içerisinde bunun en aza ineceğini düşünüyorum. Artık Türkiye'nin son yılda terörle mücadeledeki başarısının 30 yıldaki mücadeleden daha etkili ve doğru olduğu şeklinde yorumlar var."

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ AÇILIŞI

Bakan Yılmaz Sivas ziyareti kapsamında il protokolü tarafından belge trafik önünde karşılandı. Ardından kent merkezinde yeni yaptırılan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nin açılışına katıldı. Programa Bakan Yılmaz'ın yanı sıra Vali Zübeyir Kemelek, AK Parti Sivas Milletvekilleri Hilmi Bilgin ve Ali Turan, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ve protokol üyeleri katıldı. Konuşmaların ardından kurdele kesen Bakan Yılmaz, merkezin açılışını yaparak çalışmalar hakkında bilgi aldı. Ayrıca acil sağlık hizmetlerinde kullanılmak üzere yeni alınan 5 ambulans için de, ambulansların önünde kurdele kesti. Bakan Yılmaz, daha sonra çeşitli programlara katılmak üzere merkeze bağlı Yıldız Beldesi'ne hareket etti.