Edip Buran Spor Salonu'ndaki törene bakanlar Suat Kılıç ile Zafer Çağlayan, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Macit Özcan, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tayyar Şen, Çağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çetin Bedestenci, Akdeniz Oyunları Tertip Komitesi Başkanı Ammar Addadi ile çok sayıda davetli katıldı.

20 OCAK'I BİR KENARA NOT EDİN

Törende konuşan Bakan Suat Kılıç, Mersin'de tarihi bir günü yaşadıklarını belirterek, "20 Ocak 2012 tarihini bir kenara not edin. Büyükşehir statüsündeki bir yerleşim yerinin spor altyapısının tamamını tek dokunuşla değiştirecek olan önemli bir adımı birlikte atacağız. Bugün sadece Türk ekonomisi sağlamlığı test edilmeyecek, yurtdışı müteahhitlik sektöründe, Türk müteahhitlik sektörünün de ne kadar kısa sürede ülkeye kazandırabileceği de test edilmiş olacak. Akdeniz Oyunları Düzenleme Komitesi'nin önemli kaygıları vardı. 'Geç kalıyoruz, tesisler yetişir mi?' diye. Önümüzdeki 1 yılda bu tesislerin Mersin ve Mersinlilere kazandırılacağı icraat dönemi olacak. Yunanistan'ın 5 yılda yapamadığını biz 1 yıl içinde Mersin'e kazandıracağız." dedi.

YUNANİSTAN MAAŞ ÖDEYEMİYOR, BİZ KRİZE RAĞMEN YATIRIM YAPIYORUZ

Sihirli bir dokunuşla Mersin'in spordaki alt yapısını baştan sona değiştireceklerini ifade eden Kılıç, "Bir proje Mersin'i bölgede tenis merkezi haline getirecek. 3 bin kişilik açık ve kapalı kortlarıyla tenis kompleksi yapılacak. Diğer eser, uluslararası standartlara uygunluğu ve büyüklüğü, hacmiyle Mersin'i Akdeniz Oyunları sonrasında uluslararası spor organizasyonları yapılabilecek. 7 bin 500 kişilik spor salonu yapılacak. Uluslararası standartlarda bin kişi izleme kapasiteli olimpik yüzme havuzu yapılacak. Alternatif branşlardaki müsabakaların yapılmasına olanak sağlayacak 500 kişilik spor salonu yapılacak. İhalesi yapılan yer teslimi gerçekleşen şantiyeleri kurulan 2 eser daha var. Tüm süreçleri tamamlandı. Onların temeli sonra atılacak. Mersin Stadyumu kente hayırlı olsun. Önümüzdeki ay stadyumun da temelini atacağız. 3 bin 570 kişi kapasiteli Mersin Olimpiyat Köyü ilimize hayırlı olsun. Mersin Üniversitesinin öğrenci toplamı 30 bin civarında olimpiyat köyüyle yatak kapasitesinde ciddi bir artış sağlanacak. Mersine oyunlar nedeniyle kazandırdığımız ilave yatak kapasitesi 4 bin 700'ün üzerine çıkacak. Yurt yatak kapasitesi üniversiteye oranla en yüksek üniversite haline gelecek. Yunan hükümetinin emekli maaşlarını ödeyemediği bir dönemde Mersin'e yüzlerce milyon liralık yatırımları küresel ekonomik krize rağmen kazandırabilecek güçlü bir ülkenin vatandaşı olmaktan gurur duyuyorum." diye konuştu.

ATANAMAYAN ÖĞRETMEN TEPKİSİ

Kılıç'ın konuşması sırasında 5 yıldır atamayan Almanca öğretmeni Estergon Özkaya, 'Atanamayan öğretmenler, benim halim ne olacak?' diye bağırınca polisler tarafından salon dışına çıkartıldı.

AKDENİZ OYUNLARI MERSİN'İ TÜM DÜNYAYA TANITACAK

Ekonomi Bakanı Çağlayan, söz verdikleri gibi Mersin'i marka şehir olması için çalıştıklarını kaydederek şunları söyledi:

"Akdeniz Oyunlarına şimdi artık sözün bittiği icraatın başladığı noktadayız. Bugün temeli atılacak 4 tesis ve arkasından 2 yeni tesis temel atma törenlerini bir bir hizmete geçireceğiz. 1 hafta sürecek oyunlar için, Akdeniz Oyunları Mersin'i tüm dünyaya tanıtacak. Dünyanın ve Akdeniz'in gözü Mersin'i üzerinde olacak. Bu tesisler öyle bereketli olacak ki, bugünden başlamak üzere Mersin'e, esnafa, işçilere, köylüye, bol bereketler getirirken oyunlar esnasında da berberinden turizm tesisine kadar çok önemli kazanımlar getirmekle kalmayacak. Akdeniz Oyunları'nın bitmesinden 1 hafta sonra Türkiye ve Mersin'in malı olan bu tesisler kenti bir taraftan Türk turizmi, dünya turizminin önemli bir merkezi yapacak. Artık uluslararası kongreler, karşılaşmalar Mersin'de yapılacak. Dünyanın en büyük organizasyonları Mersin'de yapılacak. Esnaf artık ürünlerinin en iyi şekilde para ettiğini, işsizlerin en iyi şekilde iş bulduğunu göreceğiz. Akdeniz Oyunları Mersin'e geçici geliyor ama bu çerçevede yapılan tüm tesisler kentin malı oluyor."

Konuşmaların ardında salonda sembolik olarak bakanlar, 4 tesisin temelini attı.