Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Mustafa Ercan, Muğla'da mermer yataklarının, Milas’tan başlayarak Yatağan, Kavaklıdere ve Fethiye ilçelerinden Denizli sınırlarına kadar devam ettiğini belirtti. Muğla’nın Türkiye mermer rezervlerinin yaklaşık yüzde 15’ine sahip olduğunu kaydeden Ercan, kentte 32 değişik renk ve desende mermer üretildiğini anlattı. Ercan, "Günümüzde ülkemizde ve yurt dışında birçok önemli projede yöremiz mermerleri tercih edilmektedir. Halen 98 faal ocaktan çıkarılan blok mermerler 102 fabrikada plaka, fayans gibi ürünlere çevrilmektedir. Çoğu yörenin kırsal kesiminden olmak üzere, Muğla'daki ocak ve tesislerde çalışan yaklaşık 10 bin kişi ile mermer sektörü, Muğla'nın en çok istihdam sağlayan sektörüdür" dedi.

Ercan, yörede yeterince endüstriyel tesis bulunmadığından mermer atıklarının değerlendirilemediğini anlattı. Ercan, "Şu anda faaliyette olan Yatağan Termik Santrali baca gazı arıtma sisteminde, mermer atıklarının kullanılması son derece elverişli olmasına rağmen bürokratik engellerden dolayı kullanılamamaktadır. Bu konuda çevresel soruna sebep olmaktadır. Enerji maliyetlerinin yüksek olması, uluslararası pazarda rekabet gücümüzü olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanan sektör, yüzde 70’e varan KDV ve ÖTV ödeyerek üretim yapmaktadır. Mermer ocakları genellikle orman sahalarında bulunduğundan orman işletmelerine ödenen kira bedelinin her yıl belli oranlarda arttırılması sureti ile çok yüksek kira bedelleri ödenmektedir. Madenler bulunduğu yerde işletilir. İşletmeci söz konusu alana yol, elektrik gibi alt yapıları kendisi yaparak aynı zamanda bu alt yapıların kullanım bedeli olarak çok yüksek meblağlar ödemektedir. Bürokrasinin ağır işleyişinden dolayı büyük sıkıntı yaşıyoruz. Sektörün sorunlarının aşılması için destek bekliyoruz" diye konuştu.

YERLİ DOĞALTAŞ KULLANILMALI

Muğla Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Zafer Sunu da mermerin turizm sektöründen sonra en fazla istihdam sağlayan sektör olduğunu belirtti. Mermerciliğin sorunları bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Sunu, "Organize sanayinin olmaması, tam teşekküllü ve yakın mesafede bir liman bulunmaması, markalaşmanın tamamlanamaması, son zamanlarda da işlenmiş ürün yerine blok mermer satışının artması ve işletmelerin oluşturduğu mermer atıkları en önemli sorunlardır. Mermer sanayicileri özellikle Teknik Eleman yetiştirmek amacıyla kamunun da maddi olarak desteklediği kendi Mesleki ve Teknik Eğitim Kurumlarını kurmalıdır. Kamu projelerinde kesinlikle yerli doğaltaş kullanılmalıdır" dedi.

MERMER BORSASI OLUŞTURULMALI

Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erdoğan Gavcar da,mutlaka mermer borsası kurulması gerektiğini söyledi. Mermerin işlenerek satılması üzerinde de duran Gavcar, "Mermer ihracatımız mümkün olduğunca işlenmiş halde yapılmalıdır. Blok halinde yapıldığı zaman Çin, İtalya gibi ülkeler bizim mermerimizi işleyerek kendi ürünleri gibi kendi markaları ile satmaktadırlar. Mermeri blok yerine işlenmiş olarak ihraç edersek daha fazla kişiye iş imkanı sağlanacağı gibi daha fazla katma değer yaratılacaktır. Özellikle fiyat konusunda ülkemizdeki mermer işletmelerinin ortak hareket etmelerini sağlamak için mermer borsası kurulmalıdır. İşletmeler arasında fiyat farklılıkları oluşmaktadır. Günü kurtarmak isteyen işletmeler rakiplerine göre çok düşük fiyatlarla ürünlerini satmaktadırlar" diye konuştu.



AB(İÖ/BT)