Mardin'de N.Ç. adlı kızın 2002 yılında 13 yaşındayken 24 kişinin tecavüzüne uğraması nedeniyle açılan ve 10 yılda yerel mahkemenin verdiği kararı, Yargıtay kısmi olarak bozdu. Bu nedenle Mardin 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülen davanın 5'inci duruşması yapıldı. 5'i tutuklu 26 sanıktan hiç birinin bulunmadığı duruşmada N.Ç.'nin İHD'nin görevlendirdiği avukatı Erdal Kuzu, hazır bulundu. N.Ç'.'yi para karşılığı pazarlamakla suçlanan ve daha önce hakkında yakalama kararı çıkarılan Türkan Temel'in hakkında bu karar yenilendi.

GELECEK DURUŞMA KARAR BEKLİYORUZ

Duruşmanın ardından gazetecilere açıklama yapan avukat Kuzu, duruşmanın 9 Kasım tarihine ertelendiğini söyledi. Kuzu, şöyle dedi:

"İddia makamı bu kararı verdi. Bizim açımızdan değişen bir şey yok. Gelecek celse muhtemelen bir karar verecek. Mutalaa itibarıyla söylüyoruz. Burada değişen bir şeyin olmadığını görüyoruz. Küçük yaştaki çocuğun uğradığı haksızlık karşısında rızasının olduğu var sayılması bize göre kabul edilecek durum değil. Umarım mahkeme mutalaa bu yönde karar verir. Daha önce cezaların kesinleşmiş olanlar hariç tutuklu yok. Yakalamalı 1 kişi var daha ifadesi alınmadı. Muhtemelen gelecek celsede bir karar verecekler. Bu davanın bu şekilde uzaması müvekkile bir faydası yok. Ama umarım mahkeme mutalaya uygun bir karar verir. Mahkeme aksi bir karar verirse hakikaten Türkiye'de tartışılacak ve yürekleri kanatacak bir karar olacağını düşünüyorum. Mahkemeye sunduğumuz dilekçede, cezaların artırılarak verilmesini istiyoruz ki, en azından kamuoyu vicdanı tatmin edilsin dedik. Bunun için de 9 Kasım'ı bekleyeceğiz. N.Ç., davasının toplumun genelini ilgilendiren bir dava olduğu için buradan çıkacak sonuç diğer bütün davalar için emsal temsil edecek."

Kuzu, N.Ç.'nin Hukuk Fakültesi'ni kazandığı hatırlatarak, "Mağdure, bu mahkemenin bir an önce bitmesini istiyor. Mahkemenin uzaması mağdureye bir faydası yok. Onun hayatını ciddi oranda etkilemekte" dedi.

OLAY NASIL OLMUŞTU?

Kamuoyunda, 'Utanç davası' olarak bilinen olay, 2002 yılında Mardin'de meydana geldi. O tarihlerde 13 yaşında olan N.Ç, iki kadın tarafından para karşılığı erkeklere pazarlandı. Aralarında Kaymakamlık yazı işleri müdürü ve bir yüzbaşının da bulunduğu 25 kişi N.Ç ile ilişkiye girdi. Olayın duyulması üzerine N.Ç ile ilişkiye girenler ve küçük kızı pazarlayan iki kadın hakkında dava açıldı. Mardin 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi, yaklaşık 10 yıl süren yargılama sonunda 24 sanığa alt sınırdan 5 yıl ceza verdi ve iyi hal indirimiyle 4 yıl 2 ay-4 yıl 10 aya indirdi. N.Ç'yi erkeklere pazarlamaktan yargılanan 2 kadına ise 9'ar yıl hapis cezası verilmişti. Yargıtay, yerel mahkemenin kararını kısmı bozarak, yeniden görülmesi için dosyaya Mardin Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti.