Son dönemde artan telefon dolandırıcılığıyla ilgili olarak Manisa Emniyeti Asayiş Şube Müdürlüğü, farklı bir çalışmaya imza attı. Polisler, vatandaşları telefon dolandırıcılarına karşı görsel olarak bilgilendirmek için kendi bünyesinde kısa film çekti. Yaklaşık bir aylık çalışma neticesinde ortaya çıkan kısa filmde, telefon dolandırıcılarının kullandıkları yöntemler anlatılırken, bir taraftan da emniyet yetkilileri tarafından vatandaşlara uyarılarda bulunuldu.

İKİ AYDA 283 BİN TL'Yİ KURTARDI

Manisa İl Emniyet Müdürü Yunus Çetin, telefon dolandırıcılığı konusunda son iki ay içerisinde 11 kişinin 283 bin TL parasını kurtardıklarını dile getirdi. Çetin, "Asayiş Şube Müdürlüğü'ne bağlı güven timlerimiz bu konuda canla başla çalışıyor. Bazı vatandaşlarımızı dolandırıcının elinden para yatırmadan kurtarırken, bazılarını ise kurtaramıyoruz. Son iki ay içinde 34 vatandaşımız toplam 221 bin TL'sini telefon dolandırıcılarına kaptırdı" diye konuştu.

DOLANDIRICILAR YÖNTEM DEĞİŞTİRDİ

Telefon dolandırıcılarının yeni yöntem geliştirdiğine dikkat çeken İl Emniyet Müdürü Çetin, "Dolandırıcılar cep telefonlarına yükledikleri bir programla, ağlarına düşürmek istedikleri kişiyi +0155 numarası ile arıyor. Daha sonra bu kişilere, `Sizi emniyetten arıyoruz, inanmıyorsanız numaramıza bakın' diyerek kendilerine inandırıyorlar. Normal şartlarda 155 hattından arama yapılamaz. Bunu bilmeyen vatandaş kendisini polisin arandığını zannediyor ve kandırılıyor" dedi.

POLİS YAZDI, POLİS OYNADI

Vatandaşların dikkatini çekmek böyle bir yola başvurduklarını kaydeden Çetin, "Asayiş ve Eğitim Şube Müdürlüklerimizin gayretleri neticesinde bir ay içerisinde telefon dolandırıcılığı konusunda toplam 05.35 dakikalık kısa bir film çektik. Filmdeki oyuncular da bünyemizde görev yapan personelimizden oluşuyor. Eğitim Şube Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan kısa filmde, vatandaşlarımıza telefon dolandırıcılarının nasıl bir yol izlediğini ve güvenlik timlerimizin nasıl bir çalışma içinde olduğunu anlatılıyor. Vatandaşlarımız şunu bilsin ki, polis hiçbir zaman telefon açarak para istemez. Vatandaşımız bu şekilde bir durumla karşılaşırsa vakit kaybetmeden 155 polis imdat ihbar hattını arasın" diye konuştu.

Emniyet Müdürü Çetin, kısa filmin kent merkezindeki elektronik bilboardlarda, vatandaşlara yönelik düzenlenen toplantılarda, ilin yerel televizyonunda yayınlanacağını belirtip, "İsteyen vatandaşımız il müdürlüğümüzün web sitesinden de izleyebilirler" dedi.



İK(AÖ/AK)