Törenler bugün saat 09.30'da Muş'un Malazgirt İlçesi'ndeki Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulmasıyla başladı. Törenler daha sonra 26 Ağustos 1071 yılında Türkler'e açılan tarihi kapının önünde devam etti. Muş Valisi Ali Çınar ve AK Parti Muş milletvekilleri Muzaffer çakar ile Faruk Işık, 8'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Orhan Akbaş, Muş Belediye Başkanı AK Parti'li Necmettin Dede, Malazgirt Kaymakamı Muhammet Gürbüz ve çok sayıda davetli katıldığı törenlere BDP'nin Muş milletvekilleri Sırrı Sakık ve Demir Çelik ile Malazgirt Belediye Başkanı BDP'li Mehmet Nuri Balcı katılmaması dikkat çekti.

Kutlamanın açılış konuşması yapan Malazgirt Kaymakamı Muhammet Gürbüz, "Anadolu'nun kapılarının Türk- İslam alemine açılışının 941'inci yıl kutlama etkinlerine büyük önem veren katılımcılara teşekkür ediyorum. Bu kutlamalar, her yıl sadece bir güne sığdırılıyordu ve biz bunu aşarak, kutlamaları bir haftaya yaydık" dedi.

Vali Ali Çınar ise konuşmasında, "Halen içinde yaşadığımız bu Anadolu coğrafyasında, milletimizin tarihine baktığımızda çok önemli ve unutamadığımız günlerimiz var. Bunlardan biri de 26 Ağustos 1071 Alpaslan diyarı Malazgirt Zaferi'nin kazanılmasıdır" diye konuştu.

Program, halk oyunları, mehteran takımının gösterisi, Anadolu kapısı anahtarının temsili olarak, Alparslan tarafından Vali Çınar'a verilmesi ardından izci ateşinin yakılıp Selçuklu pilavının vatandaşlara dağıtılmasıyla son buldu.



DHA(KS/SS)