İlçeye bağlı Yenice Köyü'ne 3 kilometre uzaklıkta bulunan Aslantaş heykellerinin Hitit Dönemi eserlerinden olduğu ve kayıp Hitit şehirlerinden birinin kapısı olduğu düşünülüyor.

KAZILARA AĞUSTOS AYINDA

Malatya Valisi Ulvi Saran’ın talimatıyla, Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) ve Malatya Arkeoloji Müzesi tarafından Ağustos ayında kazı çalışmalarının başlayacağı belirtildi. 15-20 gün sürecek kazı çalışmasında 'Aslantaş' heykellerinin çevresinde kalan bölümlerdeki noktalarda çalışma yapılacak. Yapılacak kazı çalışması sonrası kayıp Hitit şehrinden birisinin olup olmadığı tespit edilecek.

Hititler'in şehirlerinin girişine insan başlı, aslan gövdeli, kartal kanatlı sfenks ya da girişin iki tarafına aslan figürü koydukları bilindiğinden, Yenice’de bulunan 2 aslan figürünün bir şehrin girişindeymiş gibi yan yana durması, 2 metreyi bulan yükseklikleri kayıp Hitit şehri tezini güçlendiriyor.

Malatya Arkeoloji Müzesi yöneticileri ile Türkiye’nin önemli akademisyenlerinin yürüteceği kazıya, Malatya Valiliği Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu Başkanı (KUDEB) Sanat Tarihçisi Levent İskenderoğlu başkanlık edecek. M.Ö. 1500-2000'li yılların başında yontulduğu tahmin edilen ve Hitit İmparatorluğu dönemine ait olduğu sanılan Aslantaş heykelleri, Yenice köyünde kuzey güney yönünde ayakta durur vaziyette ve kaya taşının yontulmasıyla yapılmış. Aralarında yaklaşık olarak 4 metre civarında mesafeler bulunan heykeller, birbirlerine paralel olarak, başları kuzeye bakar şekilde duruyor. Taştan yapılan heykellerin her biri yaklaşık olarak 4-5 ton ağırlığında bulunuyor.

Malatya’nın, M.Ö. 1750 yıllarında Hitit kralları II. Mursilis, Muvatalli ve III. Hattusilis dönemlerinde kuzey Suriye ile Anadolu arasında önemli yol kavşağında olması nedeniyle Hitit birliğine girdiği ve bir Hitit şehri olduğu sanılıyor.