Kazdağı ve Madra Belediyeler Birliği Başkanı Cahit İnceoğlu’nun öncülüğünde, Birlik Danışmanı Salih Sönmezışık, Ayvalık Belediye Meclis ve Birlik Encümen Üyesi Hatice Arga, Çalıştay Sekreteri Övünç Oğuz, Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Nuray Özer, Ayvalık ADD Şube Başkanı Ahmet Üzgeç, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Platformu Sözcüsü Havva Taylan, Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, Burhaniye Belediye Meclis üyeleri Masume Tuzkaya, Fethullah Uysal, Küçükköy Belediye Başkan Yardımcısı Hakkı Toka, Küçükköy Belediyesi Hukuk Müşaviri Günay Benli, Körfez Doğa Sporları Grubu Başkanı Erhan Çiftçi ve GÜMÇED-ÇHAV Sözcüsü Avukat Zehra Tuna tarafından düzenlenen çalıştayda üç oturum yapıldı.

CHP eski Genel Başkan Yardımcısı, Eskişehir Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Süheyl Batum’un moderatörlüğünde gerçekleşen son oturumda, “Madra Dağı, Çevre Sorunları ve Yerel Yönetimler” konusu ele alındı. Ayvalık Belediye Başkanı CHP’li Hasan Bülent Türközen, Burhaniye Belediye Başkanı CHP’li Fikret Akova, Dikili Belediye Başkanı CHP’li Osman Özgüven, Bergama Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Gönenç ve Küçükköy Belediye Başkanı CHP’li Mesut Ergin’in konuşmacı olarak katıldı.

CUNDA’YA RES SANTRALİ

Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Balıkesir Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu tarafından, Türkiye’nin en büyük doğal SİT alanı olarak kabul edilen Ayvalık Adaları Tabiat Parkı içerisinde Cunda (Alibey) Adası’na Rüzgar Enerjisi Santrali kurulmasına izin veren kararını anlattı ve bunun kabul edilemez olduğunu belirtti. Türközen, doğal SİT alanlarında yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı tesis kurulmasına olanak verilmesinin doğayı tahrip etmekle kalmayacağını, insanlığın geleceğini de olumsuz etkileyeceğini söyledi. Ayvalık Adaları Tabiat Parkı'nda kurulması öngörülen RES’in direklerinin doğayı bozmakla kalmayacağını, üretilecek enerjinin Çanakkale-İzmir karayolu üzerindeki TEAŞ’a ait depolama merkezine taşınması için kurulacak enerji nakil hattının da çevreye büyük zararlar vereceğini ve bunun bakanlık ve şirket yöneticileri tarafından görmezden gelindiğini vurguladı.

Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ve Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin yaptıkları konuşmalarda, yörelerinde yaşandıkları çevresel sorunları dile getirerek, sorunların çözüm noktasında güç birliği yapmanın kaçınılmaz olduğunu kaydetti. Konuşmacılar Madra Dağı ve bölgedeki su kaynaklarıyla, çevrenin korunabilmesi için bölgedeki tüm belediyelerin güç birliği içinde olabilmeleri adına daha sık bir araya gelmek istediklerini kaydederek, Bergama ve Dikili belediyelerinin de Kaz Dağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği’ne dahil edilmesini istedi.

Çalıştayla ilgili sonuç bildirgesi daha sonra kamuoyuna açıklanacak.

YERALTI ZENGİNLİKLERİNE GÖZ DİKTİLER

CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum da panelden sonra yaptığı değerlendirmede, Madra ve Kazdağlarının herkesin gözü önünde talan edildiğini savundu. Batum, “Ancak bu durum sadece Türkiye’ye özel bir şey değildir. Bu durum Güney Amerika’da ve Afrika’da da yıllarca uygulanan bir yöntemdir. Gözlerini Türkiye’nin yeraltı kaynaklarına dikenler ve buradan rant sağlamak isteyenler ne yazık ki madenlerin bulunduğu yörelerde işsizlere iş ve küçük menfaatler sunarak, yöre insanlarını da ikiye bölerek amaçlarına ulaşmakta ciddi yollar katetmektedirler. Bu yüzden de bugün burada düzenlenen çalıştay gibi faaliyetlerin oldukça önemli olduğuna inanıyorum” diye konuştu.