Yüzünde oluşan kırmızı benekler nedeniyle yaklaşık bir yıl önce götürüldüğü hastanede yapılan tetkikler sonucu lösemi olduğu ortaya çıkınca Adana'daki özel bir hastanede tedavisine başlanan Arda'nın yaşam savaşı devam ediyor. Arda için henüz kemik iliği bulunamadı. Arda'nın ailesi ve sevenleri, sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla kan bağışı kampanyaları düzenleyerek uygun donör bulmaya çalışıyor.

Milli futbolcu Arda Turan'ın da Facebook'ta 'Arda için elele' diye açtıkları sayfadan öğrenip kendilerini telefonla aradığını belirten baba Ercan İneyici, şunları anlattı:

"Futbolcu Arda telefonla arayıp, hem moral verdi, hem de kan bağışı çağrısında bulundu. Umarım onun sayesinde oğlum Arda'ya ilik bulunur. Son günlerde sosyal paylaşım sitesindeki üye sayısı da 2 bini geçti. Onların sayesinde kan bağışı sayısı artıyor. Ama bunlar da yeterli değil. Çünkü iki kişinin birbirinin ilik konusunda tutma ihtimali 50-60 binde bir. Ancak 50-60 bin kişi bağışta bulunacakki bizim Arda'ya bir katkısı olsun. Tüm duyarlı vatandaşlara çağrımız, bu konuda destek olmalarıdır. Bir damla kanla hayat kurtarmak mümkün."

Arda'nın vücut direnci düştüğü için sürekli gözetim altında tutulduğunu belirten baba İneyici, "Yaklaşık 8 kilo verdi. Ne kadar daha dayanır bilemiyoruz. Bir an önce ilik nakli olması gerekiyor. Türkiye'de Ankara İbni Sina ve İstanbul Çapa hastanelerinde ilik bankası merkezleri bulunuyor. Gazetelerde ve televizyonlarda çıkan haberler sayesinde birçok kentteki hastaneye kan almak için yetki verildi. Ancak, bu dönemde yetki verilen yerler ilik bankasındaki yoğunluktan dolayı kan alımını sınırlamaya başladı" diye konuştu. 

NASIL İLİK DONÖRÜ OLUNUR?

Sağlık durumu uygun 18-50 yaşındaki herkes kemik iliği bankasına gidip başvuru formu doldurabiliyor. Bir tüp kan verenler bulaşıcı hastalık testinden geçiriliyor. Hastalık taşımıyorsa bankaya kaydediliyor. Gönüllü vericinin kayıtları bilgisayara işleniyor. Kemik iliğine ihtiyaç duyan hastalarla uyum sağlarsa daha ileri tetkik için çağrılıyor. Uygun bulunan vericinin kanı bir kolundan alınıp cihazdan geçirildikten sonra diğer kolundan geri veriliyor. Bu işlem sırasında elde edilen kemik iliği hastaya veriliyor.

İkinci yöntemde ise, anestezi altında vericinin leğen kemiğinden özel iğneler aracılığı ile kemik iliği alınıyor. Operasyon ve dikiş gerektirmiyor ve acı vermiyor. Kemik iliği vericisi ertesi gün işine dönüyor.

KAN ALAN MERKEZLER

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi Akrabalık Dışı Kemik İliği ve Kordon Kanı Bankası, Çapa Tıp Fakültesi İlik ve Doku Nakli Merkezi, Ege Üniversitesi Kan Merkezi, Selçuk Üniversitesi Meram Kan Merkezi, Akdeniz Üniversitesi Kan Merkezi, Adana Acıbadem Hastanesi.



MKA(OA/SS)