Irak merkezi hükümetinin karşı çıkmasına rağmen Türkiye ile Kuzel Bölgesel Kürt Yönetimi arasında yapılan anlaşma üzerine Türkiye, bölgeden ham petrol alımına başladı. Kuzey Irak'tan ham petrol doldurulan tankerler bugün Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yaptı. Habur'a gelen 6 tankerin işlemleri yapıldıktan sonra numunesi alınarak Mersin rafinerisine gönderildi. Buradaki testlerin olumlu gelmesinin ardından tankerler sınır kapısından çıkış yaparak İskenderun’a doğru hareket etti.

Tanker şoförlerinden Doğan Orhan, ham petrol sevkıyatının başlandığını belirterek Irak’ın Erbil kentinden yükledikleri ham petrolü İskenderun’a götüreceklerini söyledi. Sürücülerden Ali Demre, Erbil’den geldikten sonra uzun süre numune sonuçları için Habur Sınır Kapısı'nda beklediklerini söyledi.

Nakliyeci firmanın sahibi Medeni Tatar, resmi olarak Kuzey Irak'tan ham petrol sevkiyatının başladığını söyledi. Tatar, "Irak’tan dolu olarak gelen araçlarımız Habur'dan giriş yaparak İskenderun İsdemir Gümrük Müdürlüğü'ne gitti. Bu bir ilktir ve bölge ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Esnaflarımız ve nakliyeci firma arkadaşlarımız nakliye esnasında kazanç sağlamalarını temenni ediyorum. Bu işlerin hızlanmasından tarafız. Hepimiz için inşallah hayırlısı olur. Tüm ülkemize hayırlı olsun" dedi.