Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın kabuk ve üst manto yapısının tomografi ve receiver function yöntemleriyle saptanması projesi kapsamında, daha önce Sakarya’ya gelen İngiltere Leeds Üniversitesi öğretim görevlisi Alman Prof. Dr. Sebastian Rost, önceki gün yeniden Sakarya’ya gelerek, tespit edilen noktalara cihazları yerleştirmeye başladı.

Prof. Dr. Sebastian Rost projeyle ilgili olarak gazetecilere yaptığı açıklamada, "Çalışmalara Sakarya’da 4 grup olarak devam ediyoruz. Beraberimde yine İngiltere Leicester Üniversitesi'nden Dr. Victoria Lane ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nden Jeofizik Mühendisi Dr. Mustafa Teoman ile projeyi uyguluyoruz" dedi. Prof. Dr. Sebastian Rost , sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın geçtiği Sakarya’da belirlediğimiz bölgelerin dışında bir kısmı da Kocaeli’nde olmak üzere toplam 70 ayrı alan tespit edildi. Bu 70 ayrı noktaya 7 km aralıklarla yerleştirdiğimiz cihazlar ile Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kabuk ve üst manto yapısının tomografi ve receiver function yöntemleriyle saptanmasının dışında tüm dünya genelindeki deprem hareketliliklerini takip edeceğiz."

Prof. Dr. Rost, deprem hareketliliğini takip edebileceklerini belirterek şöyle devam etti:

"Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın bu cihazlar sayesinde 3 boyutlu renkli görüntülerini elde edebileceğimiz gibi, son derece hassa algı gücüne sahip cihazlar sayesinde örneğin Japonya’daki deprem hareketlerini de takip etme imkânına sahip olacağız."

Bu cihazların depremi önceden belirlemek veya tahmin etmek için olmadığı, bunun mümkün olamayacağının da altını çizen Prof. Dr. Sebastian Rost amaç ve hedeflerinin bu cihazlar ile tespit edilen sinyallerin kayıt altına alınarak 3 boyutlu renkli analizlerinin görüntülerini elde ederek fay hattı ile alakalı en ince ayrıntısına kadar çok daha detaylı bilgi sahibi olmak olduğunu söyleyerek, "Fay hattının kalbini dinlemek, tomografisini çekerek Leicester Üniversitesi'nde kurulan SEİS-UK alet havuzunda tüm bilgileri toparlayarak analizlerini yapılacaktır" dedi.

Ağırlıklı olarak Sakarya sınırları içerisinde tespit edilen yaklaşık 70 kilometrelik bölgeye yerleştirilen 70 cihazın dünyada en hassas deprem takip cihazı olduğu belirtiliyor. Cihazlar sayesinde Japonya’daki en ufak hareketliliği bile tespit edebileceği ve cihazların her birinin maliyeti 23 bin dolar civarlarında olduğu ifade edildi.

Cihazlar Kuzey Anadolu Fay Hattının geçtiği noktalarda yaklaşık bir metreye yakın açılan kuyuların içerisine yerleştiriliyor. Cihazlar için duyulan elektrik ihtiyaçlarını güneş enerji sistemi ve o sisteme bağlı cihazla birlikte toprak altına gömülen akü sayesinde gideriliyor.



ZT(MB/SS)