Kentteki ilk tören sabah valilik önündeki Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulup saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Törenlere daha sonra Başkomutanlık Meydan Muhaberesi'nin yapıldığı yer olan Altıntaş ilçesindeki Zafertepe Çalköy'de devam edildi. Buradaki törenlere Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Afyonkarahisar Vali Vekili Akgün Coray, Ak Parti Kütahya milletvekilleri Hasan Fehmi Kinay ve Vural Kavuncu, Kütahya Garnizon Komutanı Tuğgeneral Celal Başoğlu, Afyonkarahisar Garnizon Komutanı Tuğgeneral Veli Yıldırım, Kütahya Belediye Başkan Vekili Halil Toklu, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Kara, Hava, Deniz kuvvetleri komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığı'nı temsilen birer tuğgeneral ile çok sayıda kişi katıldı. Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve saygı atışının ardından Zafertepe Anıtı'ndaki 96 metrekarelik Türk Bayrağı göndere çekildi. Kütahya Garnizon Komutanı Tuğgeneral Celal Başoğlu 30 Ağustos'un tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamış Türk ulusunun kendini esaret altına almak isteyenleri bozguna uğrattığı, kalbi vatan sevgisiyle dolu Türk insanının yumruğunu düşman üzerine indirdiği gün olduğunu söyledi.

 Atatürk'ün, 30 Ağustos 1924'de geldiği Çalköy'de "Hiç şüphe edilmemeli ki, genç Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli burada atıldı, ebedi hayatı burada taçlandırıldı. Bu sahada akan Türk kanları, bu semada sinmiş olan şehit ruhları, devlet ve cumhuriyetimizin ebedi muhafızlarıdır'" dediğini anlatan Tuğgeneral Başoğulu şu şekilde konuştu:"Bu zafer, askeri, siyasi ve hukuki sonuçlarıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin sonsuza dek yaşayacağı dünyaya ilanı olmuştur. Türk ulusu, kahraman ordusuyla gönül gönüle, omuz omuza vererek işgalci kuvvetleri yurdundan nasıl attıysa, bundan sonra da Atatürk'ün gösterdiği çağdaş uygarlık seviyesine ulaşma savaşını da aynı şevk ve heyecan içerisinde, beraberce, her türlü güçlüğü yenerek kazanacaktır. Bu kutsal emanete kanımızın son damlasına kadar sahip çıkacağız."

Zafertepe Anıtı'ndaki törenlerde haritadan 30 Ağustos 1922'deki Başkomutanlık Meydan Muhaberesi anlatıldı. Törene katılanlar daha sonra 'Atatürk, Milli Mücadele ve Kütahya' konulu fotoğraf sergisini gezdi. Daha sonra Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Celal Başoğlu ve Kütahya Belediye Başkan Vekili Halil Toklu'nun askeri bir araca binerek halkın zafer gününü kutladı.

Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, törende yaptığı konuşmada Zafertepe'ye her geldiğinde duygulandığını söyledi. Vali Çiftçi, "Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarından, 137 bin şehidimizden Allah razı olsun. Biz bu günleri onların sayesinde yaşıyoruz" dedi. Törende Büyük Zafer Koşusu'nda dereceye giren sporculara madalyaları ve ödülleri verildi, tören askerlerin resmi geçiti ile son buldu. Kütahya'da Türk Hava Kurumu (THK) bünyesinde faaliyet gösteren yamaç paraşütçüler 30 Ağustos nedeniyle Çelebi Tepesi'nden gösteri atlayışları yaptı. Yamaç paraşütçüleri atlayış sırasında Türk Bayrağı açtı.

 

OK (EK/RT)