Türk Hava Yolları'nın tarifeli uçağıyla öğlen satlerinde Kars'a gelen HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, havaalanından yaklaşık 100 araçlık konvoy eşliğinde kente girdi. Vali Ahmet Kara’yı makamında ziyaret ettikten sonra İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Salonu’nda halka hitap eden Kurtulmuş, Anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi hakkında açıklamalarda bulundu.

BU SİSTEMDEN KRALLIK ÇIKAR

İleri demokraside başkanlık sisteminin doğru olduğunu ifade eden Kurtulmuş, Türkiye’de de bu günlerde başkanlık sistemi tartışıldığını beirtti. Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde de bunun tartışılacağını vurgulayan Kurtulmuş, "Kanaatim başkanlık sistemi kabul görmese bile tartışması bir müddet Türkiye gündemini meşgul edecek. İleri demokraside başkanlık sisteminin doğru bir yol olduğu kanaatindeyiz. Ancak Türkiye’nin bugünkü reel şartları dolayısıyla bu olmaz. Milletvekilliğinde yüzde 10 barajı var, milletvekili halk seçmiyor, seçtiği milletvekili gidip istediği gibi konuşamıyor, Türkiye’de anayasada fevkalade ciddi antidemokratik hususlar var. Bu sistem içerisinde başkanlık sisteminin oluşması Türkiye için fevkalade zararlı ve mahsurlu olacaktır. Önce diyoruz ki bu dört temel metni demokratik hale getirelim, milletin egemen olacağı bir şekle getirelim, ondan sonra Türkiye başkanlık sistemini konuşabilir. Ama bugünkü haliyle başkanlık sistemi Türkiye’de kabul edilirse çok açık söylüyorum buradan seçimle iş başına gelen krallıklar çıkar. Bir takım krallıkların kurulması ortaya çıkar ki bunu doğru bulmuyoruz. Türkiye için mahsurlu görüyoruz. Onun için Türkiye’nin bir müddet daha bu parlamenter sistemle devam etmesi önemlidir. Ancak sistem değişikliği bakımından Türkiye’de devletin denetim meclisine ihtiyacı vardır" diye konuştu.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

Türkiye’de uzun bir süredir yeni anayasa meselesi konuşulduğunun altını çizen HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Peki biz bu anayasayı ne için istiyoruz. Bu anayasa sırf anayasa değişikliği olsun diye iş olsun diye yapılan bir anayasa değişikliği olmamalıdır. Bu anayasa değişikliğinde Türkiye’nin bu halkın bu toplumun ihtiyacı vardır. Dostlar alışverişte görsün diye yapılacak değişiklikler değil yeni Türkiye’yi kuracak yeni bir siyasal gelecek başlatacak olan bir anayasa değişikliği olmalıdır.

Eski Türkiye’nin siyasal yapısı, anayasası ülkeye artık dar geliyor. Artık bunun üzerinde durmamız gerekiyor. Eski Türkiye’den kastımız şudur. O da 60 yıldır Türkiye’de çok farklı bir siyasi hayatımız var. 1950’den bu yana çok partili bir siyasi hayatımız var. Bu süre içerisinde Türkiye’de 27 Mayıs ile 5 kez askeri darbe oldu. Dünyanın hiçbir ülkesinde devletin, milletin önüne koymuş olduğu seçim sandıklarından korkarak devlet adına bir takım memurların böylesine müdahil olduğu bir başka ülke daha yoktur. Dolayısıyla eski Türkiye’nin önceki yapısından kurtulması lazımdır. Eski Türkiye’de bir sürü faili meçhuller var. Irak’ın doğusunda, Anadolu’da 10 binin üzerinde faili meçhul cinayet var. Anadolu'da kazdığın bir çok yerde toprağın altından faili meçhul cesetler çıkmaktadır. Eski Türkiye’de bir takım şaibeli ölümler var. Recep Yazıcıoğlu, Muhsin Yazıcıoğlu, Turgut Özal, Hırant Dink cinayetleri var. Eski Türkiye’de failleri yakalanmış ama gerçek azmettiricileri ortada bulunmayan birtakım Uğur Mumcu ve Hırant Dink cinayetleri var. Eski Türkiye’de bu memleketin evlatları, Kürt, Türk, Laz, Çerkez, Alevi, Sünni ve sağcı solcu diğe birtakım sosyal olaylarla Sivas, Maraş, Malatya, Çorum ve Gazi olayları gibi birbirine kırdırmak var ve karanlık odaklar var. İşte yeni Türkiye’nin eski Türkiye’den kurtulmak mecburiyeti var. Bu millet artık bunu istiyor. Türkiye artık bu karanlık geçmişe dönmek istemiyor."

Anayasa tartışmasının Türkiye için yeni bir tartışma olmadığı savunan Kurtulmuş, "Anayasa tartışması ta tanzimattan beri gelen tartışmadır. Anayasa Osmanlı’dan itibaren Türkiye’de iki gerekçeyle değişir. Bir, asker silahını çıkardıktan sonra değişir. İkincisi, Avrupalılar istediği zaman değişir. Tanzimattan beri Anayasa değişikliğinin üçüncü bir gerekçesi yoktur. Biz diyoruz ki, tam şimdi zamanıdır. Tam şimdi iklimidir. Bu millet istediği için bu millete uygun bir anayasa yapılması zorunludur" diye konuştu.

BA(KS/SA) (FOTOĞRAF)