Demokratik Toplum Kongresi tarafından Diyarbakır'da düzenlenen, '1'inci Kürdistan İslam Konferansı' iki günlük çalışmanın ardından tamamlandı. Kayapınar İlçe Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa yaklaşık 150 din alimi katıldı.

İki gün süren konferansın sonuç bildirgesi bugün açıklandı. Sonuç bildirgesini besmele çekerek okumaya başlayan BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Nisa Suresi'nin 59'ncu ayetine atıfta bulundu. İki gün boyunca 'İslami açıdan Kürt meselesi ve çözümü' ile bir çok konuyu tartıştıklarını belirten Tan şunları söyledi:

"Biz Müslüman Kürdistanlılar, başta Kürdistan coğrafyası olmak üzere Türkiye, Ortadoğu ve tüm İslam dünyasında yaşamakta olduğumuz sorunların Kur'an'ı Kerim'in Nisa Suresi 59'ncu ayetinde belirtilen 'Ey iman edenler! Allah'a itaat edin. Peygamber'e itaat edin ve sizden olan ulu'l-emre (idarecilere) de. Herhangi bir hususta anlaşmazlığa düştüğünüz takdirde, Allah'a ve ahiret gününe gerçekten inanıyorsanız, onu Allah ve Resulüne arz edin. Bu, daha iyidir, sonuç bakımından da daha güzeldir' hükmü çerçevesinde çözülebileceğine inanmaktayız."

BARIŞ KOMİSYONU KURULACAK

Konferans katılımcılarının, Şura Süresi'nin 'Mü'minler kendi arasındaki kararları şura ile verirler' hükmü gereğince İslam Ümmeti'nin birer parçaları olan Kürtler, Türkler, Araplar ve Farslar'ın kendi aralarındaki sorunların çözümünde müzakereyi, istişareyi esas almaları gerektiği inancında olduklarını ifade eden Tan sözlerinişöylesürdürdü:

"Konferansımız İslam Ümmeti'ni oluşturan hiçbir kavmin bir diğer kavim üzerinde üstünlük kurma hakkının olmadığına, bu minvalde Ortadoğu coğrafyasında yaşayan tüm kavimlerin sahip oldukları etnik, dilsel ve kültürel haklara, Kürt halkının da sahip olması gerektiğine inanmaktadır. Egemen devletlerin, zulmedenlerin, ezilen, mazlum halkların, hak taleplerini reddi ve inkarını meşrulaştırmada, ümmetçiliğin bir araç olarak kullanılmasını reddetmekte, İslam Ümmeti'nin parçası olan her milletin kendi coğrafyasında eşit statü talebinin meşruiyetini kabul etmektedir. Kürt sorunu başta olmak üzere, dini ve toplumsal sorunların çözümü için alim, aydın ve kanaat önderlerinden oluşan bir 'barış komisyonu' kurulması kararına varılmıştır. Bu komisyon aciliyet arzetmesi nedeni ile devlet, hükümet ve PKK başta olmak üzere tüm tarafların nezdinde girişimlerde bulunması ve Kürt sorununa müzakere yöntemi ile çözümünü esas alacak çalışmaları başlatmayı hedeflemektedir."

FUHUŞ, KUMAR VE UYUŞTURUCUYA KARŞI BİLİNÇLENDİRME

Özellikle Kürdistan coğrafyasında çatışmaların yaratmış olduğu yoksulluk ve yoksun bırakılmışlıktan kaynaklanan toplumsal yaşamı zehirleyen, maneviyattan uzaklaştıran, uyuşturucu ve madde bağımlılığı, fuhuş, kumar, tefecilik ve her türlü israfa karşı, toplumsal bilinçlendirme çabalarını yükselterek sürdüreceklerini anlatan Tan, şöyle konuştu:

"Başta Kürdistan coğrafyası olmak üzere tüm İslam coğrafyasında sivil halka yönelik katliamların adalet temelinde hesabının sorulması ve adaletin tecellisi için kamuoyu oluşturma çabasına devam edecektir. Konferansımız hiç bir iktidar ve otoritenin, dini, kendi iktidarını sürdürme aracı haline dönüştürmemesi için tüm dini kurumların özerkliğini savunur ve dini kurumların özerkleşmesi için çalışma yürütme kararlılığındadır. Konferansımız ortak bir karar ile Kürdistan coğrafyasında yaşayan tüm farklı etnik kimliklerin, dillerin ve inançların birbirleri ile münasebetlerde barış, karşılıklı tanıma ve saygı temelinde bir yaklaşım içerisinde bulunmalarını istemektedir. Aynı şekilde konferansımız Kürdistan'da yaşam sürdüren tüm siyasi fraksiyonların, cemaatlerin, fikirlerin ve siyasi şahsiyetlerin zalime karşı, mazlumdan yana tavır almaları ve birbirlerine karşı karşılıklı saygı ve geliştirici eleştiri dilini kullanmaları çağrısında bulunmaktadır."

Açıklamanın ardından BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, bir gazetecinin sorusunu, "Barış Komisyonu; devlet, hükümet, sivil toplum örgütleri, MİT, PKK ve her kesimden kurumlarla görüşecek" diye yanıtladı. Kürdistan İslam Konferansı toplantısı duaların okunması ile sona erdi.

BB(GG/COŞ)