Kovancılar'a bağı Yarımca Beldesi'ndeki özel bir holdinge ait Etikrom Fabrikası'nda HES kurulacağının açıklanması ardından bugün beldeye giden fabrika yetkilileri ile Çevre ve Şehircilik Müdür Yardımcısı Veysel Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu bazı görevliler, köy kahvesinde kendilerini bekleyen köylülere HES hakkında bilgi vermek istedi. Belde sakinleri, HES yapımına karşı olduklarını belirterek, santralin tamamlanmasından sonra çevre ve insan sağlığının bozulacağını savundu, görevlilerle tartışmaya başladı. Görevliler ile köylüler arasındaki tartışma, yumruklu, taşlı kavgaya dönüştü. Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Veysel Yıldırım, başına isabet eden bir taşla kanlar içerisinde kalırken, bir fabrika çalışanı baygınlık geçirdi.

BELEDİYE BAŞKANI OLAYLARI ÖNLEMEYE ÇALIŞTI

Yarımca Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Ali Sertdemir ve bazı kişiler kavgayı engellemeye çalışırken, sevk edilen jandarma ekipleri, olayların büyümesini önledi. Taşlı saldırı olayında yaralananlar ambulansla Elazığ'a götürülürken, Etikrom Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım'ın özel aracıyla olay yerine gelmesi, köylülerin tekrar ayaklanmasına yol açtı. Jandarmanın uyarısı üzerine Yıldırım, aracına binerek beldeden ayrıldı. Jandarma ekiplerinin beldeden uzaklaştırmaya çalıştıkları fabrika görevlileri de köylülerin taşlı saldırısına uğradı.

KAYMAKAM GELDİ MİNİ REFERANDUM YAPTI

Fabrika elemanlarının olay yerinden uzaklaştırılmasından sonra Kovancılar Kaymakamı Selçuk Aslan ve takviye jandarma birlikleri de beldeye gelerek, sıkı güvenlik önlemi aldı.

Kaymakam Aslan geldikten sonra belde sakinlerine HES ile ilgili bilgiler verildi. Ancak belde sakinleri hidro elektrik santraline karşı olduklarını belirterek, yapımına izin vermeyeceklerini söyledi. Bunun üzerine Kaymakamı Selçuk Aslan, olay mahallinde santralin kurulup kurulmaması konusunda mini referandum yaptı. Bilgilendirme toplantısına katılan kalabalık, santralin kurulmaması yönünde el kaldırdı. Kaymakam Selçuk Aslan, mini referandum sonrası yaptığı konuşmada, santralin yapımı öncesi gerekli mevzuatı anlatarak, şöyle dedi:

"Genelde bu tür yatırımlar yada çevreye etkisi olacak yatırımlar noktasında mevzuat gereği halkın bilgisine başvurulması gerekiyor. Yapılacak yatırımın tanıtılması gerekiyor. Genelde termik santraller üzerinde yada nükleer santraller noktasında vatandaşımızın farklı bir duyarlılığı var. Duyarlılıklar da genelde çevre sağlığı ve çevreyi kirletme noktasında yoğunlaşıyor. Burada da o noktada bir odaklanma olduğu için vatandaşlarımız ilk başta konuyu çok anlamak istemeden refleks göstermişler. Ama çok şükür şu anda karşılıklı iletişim sağlandı. Yani yapılacak yatırımın ne olacağını, vatandaşların niye endişe duyduğunu ve en son çıkan sonuç. Hala vatandaşlarımızın çoğunlukla böyle bir yatırım istemedikleri yönünde. Bakanlık temsilcisi arkadaşlarımız tutanağa bağladı. Bu şekilde toplantıyı sonlandırdık."

BAŞKAN SERTDEMİR: SANTRALE KARŞIYIZ, YAPTIRMAYIZ

Yarımca Belde Belediye Başkanı Mehmet Ali Sertdemir de belde halkı olarak termik santral yapımına karşı olacaklarını belirterek, şunları söyledi:

"Bugün Kömür Termik Santrali için toplantı vardı. Milletin görüşleri alınacaktı. Millet zaten barut gibi. Orada herhalde bazı arkadaşlar olumsuz şeyler görüştü ve konuştu. Ondan dolayı da Yarımca halkı tabi ki tepkilerini gösterdi, keşke olmasaydı. Ondan dolayı biz Yarımca halkı ve belediye olarak konuya karşıyız, istemiyoruz. Sonuna kadar tepkimiz devam edecektir. Termik Santral istemiyoruz. Başka fabrika kursun, biz de kendisine yardımcı olalım. Yazık günahtır. Yerleşim alanından 64 metre bir uzaklık var. Adamlar diyor ki, 'Yok efendim 400 metre.' E 5 karayolu 40 metre, 12 metre yolun solu, 13 metre yolun sağı toplam 64 metre yerleşim alanına kurulan termik santral. Artı 100 metre ilerisinde Yarımca İlköğretim okulumuz var, Ferrokrom İlköğretim okulumuz var, yazık günah bu çocuklara. Biz buna müsaade edemeyiz. Takdir sayın bakanındır, bakanlığındır. Bakanlıktan olumlu yanıt gelse de biz bu tepkimizi sürdüreceğiz. Halkımızın arkasındayız."



ŞG(GG/İD)