Konya Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Tahir Akyürek, Aslım Çöplüğü'nde düzenlediği basın toplantısında, yaşamın kalitesini arttırmak için dünyada en önemli konunun birinci sırada temiz hava, sonra temiz su, sonra da temiz toprak olduğunu söyledi. Çevreye büyük önem verdiklerini kaydeden ve Aslım Çöplüğü'nde de metan gazından elektrik üretimine başladıkların belirten Başkan Akyürek, şunları söyledi:

"İçinde bulunduğumuz tesis dünyaya Türkiye'nin örnek gösterebileceği bir tesis. Bu tesisten birisi Ankara, birisi Konya'da olmak üzere Türkiye'de 2 tane var. Burada yenilenebilir enerji tesisini görüyorsunuz. 4 üniteden oluşan tesiste, saatte 6 megavata yakın elektrik enerjisi üretiliyor. Şu anda yaklaşık 19 bin konuta yetecek kadar elektrik üretiliyor. Bu da 100 bin nüfuslu bir kentin günlük elekrik ihtiyacını karşılayabilir bir kapasite. Tesis bir ay içerisinde tam kapasiteli faaliyete geçecek ve günlük 25 bin konuta yetecek elektrik üretecek. Elektriği, TEAŞ'ın sisteminden konutlara aktarıyoruz.''

BELEDİYEYE GETİRİSİ VAR

Tesisin 20 milyon dolara mal olduğunu ve özel bir firma tarafından yap -işlet modeliyle hayata geçirildiğini ifade eden Akyürek, "Bu metan gazından elekrik üreten tesisimiz sadece ülke ekonomisine katkıda bulunmuyor. Belediye bütçesine de elektrik satışından pay alıyoruz. Yıllık bir kaç milyon dolarlık getirisi var. Bu tesis ülke bütçesine de katkı sağlıyor. Doğalgaz ve petrol ithalatına Konya olarak olarak katkı yapmış oluyoruz. Ayrıca yaptığımız çalışmalar sayesinde çöplükte meydana gelebilecek patlamaların ve can kayıplarının da önüne geçmiş olduk" diye konuştu.

ASLIM ÇÖPLÜĞÜNDE SERA KURULUYOR

Aslım Çöplüğü'nde kurulan elektrik üretim tesisinin bulunduğu alana ayrıca sera da kurulduğunu ifade eden Başkan Akyürek, "Burada oluşan ısınma ve buhar ile bu sera faaliyete geçecek. Böylece çöplük alanından organik ürünler de yetiştireceğiz" dedi.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK YENİ BİR TESİS KURULACAK

Belediye olarak yeni bir katı atık depolama merkezi kuracaklarını da kaydeden Akyürek, "Türkiye'nin en büyük katı atık tesisini 23 milyon Euro'ya kuruyoruz. Bunun yüzde 68'ini Avrupa Birliği'nden alacağız. Yüzde 22'sini belediyemiz ödeyecek ve yüzde 10'unu da Çevre Bakanlığı'ndan alacağız'' dedi.



MKY(İA/AAA)