Açıklamayı, ekipte yer alan ve bir yıl önce Yükseköğretim Kurulu öğretim elemanları yetiştirme programı kapsamında Almanya Frankfurt Sankt Katharinen Hospital ve Mainz Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanelerinde Kocaeli Üniversitesi'ni temsilen eğitim gören Doç. Dr. Teoman Kılıç yaptı. Doç. Dr. Kılıç, hastane bünyesinde erişkinde doğumsal kalp ve yapısal kalp hastalıklarında girişimsel tedavi yöntemlerini ekip halinde uygulamaya başladıklarını belirterek, 30'uncu hastada 30 milimetrelik kalp deliğinin ameliyatsız yöntemle 35 dakikalık sürede komplikasyonsuz olarak kapatıldığını söyledi.

KOCAELİ BÖLGESİNDE SADECE BURADA

Doç. Dr. Teoman Kılıç açıklamsında, atriyal septal defekt, Patent Foramen Ovale, Ventriküler septal defekt, PDA gibi kalp içi deliklerin ve doğumsal malformasyonların ameliyatsız olarak kapatılması işlemlerinin yanı sıra, aort koarktasyonunda stent tedavisi, protez kapak etrafındaki deliklerin kapatılması, pulmoner kapak darlığında balon valvuloplasti ve mitral kapak darlığında balon valvuloplasti gibi kalp ve damar hastalıklarındaki diğer ameliyatsız tedavi yöntemlerini de başarı ile gerçekleştirdiklerini söyledi. Doç Dr. Kılıç şöyle devam etti:

"Bu tedavi yöntemleri Kocaeli Bölgesinde yalnızca üniversitemizde yapılıyor. Bölgemizdeki hastalar, üniversitemize başvurdukları taktirde bu tedavi yöntemlerinden SGK kapsamında ücretsiz olarak faydalanabileceklerdir. Tedavisi biten hastalarımızı da 24 saat gözlem altında tuttuktan sonra herhangi bir komplikasyon gelişmediği taktirde taburcu edebiliyoruz."

EKİP ÇALIŞMASI

Yapısal kalp hastalıklarında uyguladıkları iki tedavi yöntemini Almanya Frankfurt’ta düzenlenen yapısal kalp hastalıkları kongresinde sunduklarını ve kalp deliklerini ameliyatsız yöntemle kapatmada uyguladıkları özel teknikler ile ilgili bilimsel bir makalenin de Türk Kardiyoloji Derneği Arşivinde yayın olarak kabul edildiğini vurgulayan Doç. Dr. Kılıç, ekibin en önemli amacının yapısal kalp hastalıkları merkezi haline gelmek olduğunu belirtti. Doç. Dr. Kılıç, "Bu tip hastalıkların ameliyatsız yöntemle tedavisi ve izleniminde ekip çalışması oldukça önem arz ediyor. Üniversitemize başvuran tüm vakaları Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı ile birlikte düzenlediğimiz ortak konseyde bir arada değerlendiriyor ve ameliyatsız tedaviye uygun olmayan hastaları ise cerrahi birimimize yönlendiriyoruz" dedi.



MB(MB/COŞ)