KKTC Limanlarının yeniden yapılandırılması konusunda bilgi ve tecrübe edinmek üzere Türkiye'ye gelen ve 3 gündür temaslarda bulunan KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner, İskenderun ve Mersin'in ardından bugünde Samsun'a geldi. Beraberinde müsteşar Dr. Suat Yerdenel, Magosa Limanı Başkanı Serdar Can Altay ile birlikte ilk olarak Vali Hüseyin Aksoy'u ziyaret eden Bakan Saner, daha sonra Samsunport Liman Başkanlığı'na ziyarette bulundu. Samsunport Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı ile görüşerek liman hakkında bilgi alan KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner, şunları söyledi:

"Bizler KKTC'de limanlarımızın yeniden yapılandırılması için ana vatan Türkiye'deki uygulamaları yerinde görmek için üç gündür iş gezisi çerçevesinde İskenderun'dan başlayarak Mersin ve Samsun'dayız. Bugüne kadar yaptığımız gözlemlerde gerçekten limancılık yönünde Türkiye Cumhuriyeti'nin ciddi projeler ortaya koyduğunu kendini ileriye dönük en az 50 yıllık süreler için çok ciddi bir şekilde organize  ettiğini gördük. Bundan da büyük mutluluk duyduk. Burada Türkiye'nin elde ettiği deneyim, tecrübeleri paylaşmak için bu tip toplantıları yapıyoruz. Bunları kendi limanlarımızın yeniden yapılandırılmasında kullanacağız. Elde ettiğimiz bilgileri de yanlış yapmama adına doğru projelendirmelerde kullanacağız."

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan KKTC Bayındırlık ve İskan Bakanı Hamza Ersan Saner, İsrail uçaklarının hava sahalarını ihlal etmesiyle ilgili de açıklama yaptı. İsrail’e ait tipi tespit edilemeyen bir uçağı, geçen pazartesi günü 11.05- 12.49 saatleri arasında, KKTC hava sahasını toplamda 8 dakika süreyle tam 5 kez ihlal etmesiyle ilgili olarak Bakan Saner, "KKTC'nin kendi hava sahası var.  KKTC hava sahasına İsrail uçaklarının girişi olduğu kesin doğru. Evet uçakları KKTC hava sahasında bulunmuşlardır. Bizim hava kuvvetlerimiz bulunmadığından dolayı bu konuyla her zaman ana vatanımızla aramızdaki ilişkiden dolayı Türkiye Cumhuriyeti ile temasa geçip Genelkurmay Başkanlığımızın ortaya koyduğu tavırlada gerekli karşı cevap verilmiştir. Bu konudaki diplomatik temaslar Dışişleri Bakanlığı tarafından devam etmektedir. Türk Dışişleri ile KKTC Dışişleri Bakanlığımız bu konuyla ilgili olarak ayrıntılı olarak çalışmaktadır" diye konuştu.



MS(İS/SS)