Diyarbakır'da varlıklı ve 8 çocuklu bir ailenin 7'nci çocuğu olan Leyla Aytek, ilkokulu bitirdikten sonra eğitimini bıraktı. 18 yaşında evlenen Aytek, biri kız, biri erkek iki çocuk sahibi oldu. Okula başlayan ve 4'ncü sınıfa geçen kızının bir gün, "Anne herkesin annesi lise ya da üniversite mezunu. Sen onlardan çok daha iyi kendini ifade edebiliyorsun. Senin eğitim hanende neden ilkokul mezunu ve mesleği hanende de ev hanımı yazıyor?" diye sorması üzerine Leyla Aytek, yarım bıraktığı eğitimini tamamlamaya karar verdi.

LİSEYİ BİTİRDİ KİTAP YAZDI

Önce ortakokul, daha sonra da lise diplomasını dışardan alan Aytek, 'Tut elimi dediğim an' adlı bir çocuk kitabı yazdı. Eğitim hanesine artık 'lise mezunu', mesleği hanesine de 'yazar' ibaresi yazdırarak kızının isteğini yerine getiren Aytek, bu yılki üniversite sınavlarına da girdi. Bununla da yetinmeyen Aytek, devlet okullarında kütüphanelerin oluşturulmasıyla birlikte okullarda, düzenli kitap okuma alışkanlığı kazandırmak ve hızlı okuma tekniği konusunda ilköğretim çocuklarına eğitim vermeye başladı.

ÖĞRENCİLERE KENDİ İMKANLARIYLA ÖDÜLLER VERDİ

Daha sonra Diyarbakır merkez Sur İlçesi Belediyesi'ne giderek eğitim talebi için destek isteyen Leyla Aytek'e belediye bünyesinde bulunan Davut Ökütücü Kütüphanesi'nde çocuklara eğitim verebilmesi imkanı sağlandı. Mahalledeki 20 çocuğa haftada bir gün kitap okuma alışkanlığı ve hızlı okuma tekniğini öğretmeye başlayan Leyla Aytek şunları anlattı:

"Şilan adlı bir kız düzenli olarak evimize gelirdi. Çocukların eski kitap ve giysilerini verirdim. Çok sevdiğim Şilan'ın bu isteği üzerine çocuklara bu eğitimi vermeye karar verdim. Sur Belediyesi'ne giderek projemi anlattım. Onlar da kabul etti. Mahalleden 20 ilköğretim okulu öğrencisi buldum. Haftada bir gün ve 1 saat birlikte kitap okuduk. İki ay süren eğitim sonrasında en iyi ve en hızlı kitap okuyan bir öğrenci seçtik. 1'nci gelen öğrenciye daha kaliteli bir hediye, geriye kalan 19 öğrenciye de çeşitli ödüller verdim. Çocukların bunu başka çocuklara anlatacaklarını biliyordum. Böylelikle diğer öğrencileri de bu eğitime yönlendirdim. Bu ödülleri de hep kendi imkanlarımla karşıladım."

SÜREKLİ HALE GETİRECEK

Bugüne kadar yaklaşık 250 öğrenciye düzenli kitap okuma alışkanlığı ve hızlı okuma tekniği eğitimi verdiğini belirten Aytek, her dönem sonu ödül alan öğrencilerin çevresindeki çocuklara bunu anlatmasıyla birlikte taleplerin yoğun şekilde arttığını  kaydetti. Aytek şunları söyledi:

"Davut Ökütücü Kütüphanesi'nde bir dönem sona erdi. Bu dönemde 20 çocuğa ödüllerini verdik. Şimdi Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'ndeki İl Halk Kütüphanesi'nde 2 grup ve 15'şer öğrenciden oluşan toplam 30 öğrenciye bu eğitimi vermeye başlıyorum. Davut Ökütücü Kütüphanesi'nde de yine 20 kişilik yeni bir grupla tekrar eğitime başlayacağız. Haftada 2 günümü bu kütüphanelerde öğrencilere eğitim vererek geçiriyorum. Bu hizmetim karşılığında kesinlikle hiç bir kimse ve kurumdan ücret almıyorum. Bu hizmetim tamamen gönüllülük esasına dayanıyor. Bunu bir proje haline getirerek devamını sağlamayı hedefliyorum."

KİTAPLAR ARASINDA MEVLANA DA, TOLSTOY DA VAR

Eşinin çok duyarlı birisi olduğunu ve kendisine bu konuda destek verdiğini  anlatan Aytek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eşim bana bu konuda çok destek oldu. Benim yorulacağımı düşünüyordu. Ama ben çocuklara bu eğitimi vermekten büyük haz duyuyorum. Çocuklar, define adası ve 100 temel eserden oluşan kitapları okuyor. Çocukların okuduğu kitaplar arasında Mevlana da var Tolstoy da. Çocuklar okuduğu kitabın bir özetini çıkarıyor ve de yazar bilgisini hazırlıyor. Böylece çocuklar yazarların isimlerine de aşina oluyor."



MT,SS(GG/COŞ)