Mardin'in Kızıltepe ilçesinde BDP tarafından düzenlenmek istenen ancak Kaymakamlığın izin vermediği miting için polis ilçede geniş güvenlik aldı. BDP'liler DTK Başkanı Ahmet Türk, Milletvekilleri Halil Aksoy, Özdal Üçer öncülüğünde mitingin yapılacağı Nevruz alanına doğru yaklaşık 500 partili ile yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında BDP ilçe teşkilatının belirlediği, 'Artık yeter' ve 'Özgürlük istiyoruz' sloganları atıldı. Nevruz alanına gelinmesi ile katılanların sayısı yaklaşık 5 bini bulurken, polisin mitingin yapıldığı yerde önlem almadığı görüldü. Nevruz alanında BDP'lilerin PKK lideri Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı.

DEVLET İZNİ İLE YAPILMAYAN MİTİNG

Meydanda konuşmanın yapılacağı platformun önüne 'Rehber Apo'suz dünyayı başınıza yıkarız' yazılı ve Öcalan'ın bulunduğu bir pankart asıldı. Protokolün oturduğu platformun üzerine ise, 'Kürt halk önderi sayın Abdullah Öcalan'a özgürlük mitingine hoş geldiniz' yazılı afiş asıldı. Çevre ilçelerden gelenler nedeniyle miting geç başladı. Mahalli sanatçıların konseri ile başlayan miting konuşmalarla devam etti.

Mitingte Kürtçe konuşan DTK Başkanı Ahmet Türk, devlet izni ile yapılmayan mitingin halkın izniyle bu kadar kalabalık topladığını belirterek, "Bize yasaklamalarla gelen devlete biz barış diyoruz. Sabahtan beri siren sesleri ile halkı korkutmak istediler. Ama halkımız kendi iradesine sahip çıktı. Bugün burada oluşu özgürlüğüne ne kadar susamış olduğunun göstergesidir. Hepinizi selamlıyorum. Kürt halkının gereken bütün haklarının verilmesini istiyoruz. Suriye'deki PYD yönetimindeki Afirin, Kamişlo ve Derik'i selamlıyorum" dedi.

DTK Başkanı Ahmet Türk, Gaziantep'te meydana gelen bombalı saldırı olayını da anlatarak, "Olayı ilk gün kınamamıza rağmen başta AKP olmak üzere herkes üzerimize geldi. İlk günden beri Ak Parti kirli bir siyaset yürütüyor. Ak Parti dindar bir parti değildir. Kendilerine dindar partidir. MHP lideri Bahçeli, Başbakan'a, 'Terörü bitirirseniz ülkücüler sizi destekler' dedi. Bizim arkamızda ise Kürt halkı vardır. Biz bunu daha öncede söylemiştik. Bir kez daha ortaya çıktı" diye konuştu.

 

İA,NG (GG/RT)