Adana Ticaret Odası, Adana Sanayi Odası ve Adana Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası işbirliğiyle düzenlenen 'Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda Özellik Arz Eden Konular ve Genel Sağlık Sigortası' konulu seminer Adana HiltonSA Otel'de yapıldı.

Seminerde değerlendirmelerde bulunan Şükrü Kızılot, yürürlüğe giren TTK'da çok önemli değişiklikler olduğunu belirtti. Kızılot, şunları söyledi:

"Bu kanunla, limited ve anonim şirketlerinin sahibi, ortakları yada yönetim kurulu üyelerinin 3'üncü dereceye kadar yakınları şirkete borçlanamayacak. Yani bir beyaz eşya dükkanının sahibi, ortakları ya da yönetim kurulu üyelerinin, annesi, kaynanası, kaynı gibi 3'üncü derece yakınlarına vadeli ya da taksitli satış yasak. Satış yapılırsa, satın alan kişiye, önce 20 bin TL'ye kadar para cezası kesilecek. Eğer para cezasını ödemezse direkt 730 güne kadar hapis cezası verilecek. Yani şirket sahibi, ortağı ya da yönetim kurulu üyeleri, 3'üncü derece yakınları tanımak zorunda."

'KANUN HAZIRLANIRKEN BİR TARAFTA MUHASEBECİ OLMALIYDI'

Adli olaylarda para cezası ödenmediği takdirde, direkt hapis cezası verildiğini ifade eden Kızılot, şöyle devam etti:

"Önceden para cezası ödenmediğinde kişi hakim karşısına çıkardı. Şimdi, hakim karşısına çıkmayacak. Ödemezse direkt hapse girecek. Eğer ortakların, yönetim kurulu üyelerinin ya da ailelerinin daha önceden borcu varsa, bunu da 3 yıl içerisinde ödemesi gerekiyor. Eğer ödemezse, yine 730 güne kadar hapis cezası uygulanıyor. Şirket sahibi için de aynı maddeler geçerli. Bu kanunlar hukukçu mutfağında hazırlanmış. Bunlar hazırlanırken bir tarafta da muhasebeci olması lazımdı. Sadece hukukçular hazırladığı için, muhasebeyle ilgili bölümlerde atlama var."

Şirket sahibi, ortağı ya da yönetim kurulu üyelerinin şirketten para ya da borç çekmesinin de yasak olduğunu da söyleyen Kızılot, şöyle devam etti:

"Bu yasanın şirket ortaklarının haklarını korumak için yapıldığını söylüyorlar. Ama tek kişilik şirketlerde de aynı yasak var. O kaybı doğuracak ortak yok, ama şirketin sahibi sadece yatırdığı sermayenin faizini alabiliyor. Şirketten para çekemiyor."

'TEK KİŞİLİK LİMİTED VE ANONİM ŞİRKET KURULABİLECEK'

Yeni kanuna göre, tek kişi tarafından limited ve anonim şirketi kurulabileceğine de dikkati çeken Kızılot, şunları söyledi:

"Daha önce limited şirketi kurmak için en az 2, anonim şirketi kurmak için en az 6 kişi olması gerekiyordu. Şimdi anonim şirketini de limited şirketini de kişi tek başına, ortaksız kurabilecek. Ortak olması şart değil. Yasaya göre ortaklı şirketler de tek kişiliğe dönüştürülebilecek. Ayrıca şirketlerin 14 Ağustos'a kadar sözleşmelerini yeni TTK'a göre değiştirmesi gerekiyor."

Kızılot, yasayla işletmeyle ilgili gönderilmiş her belgenin fotokopisi, karbonlu kopyası ya da bilgisayar kaydı gibi belgelerin saklanmasının da zorunlu olduğunu sözlerine ekledi.

Seminere Adana Ticaret Odası Başkanı Ali Gizer, Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök, Adana Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ahmet Coşar, SGK İl Müdür Muhammet Gerçek ve çok sayıda muhasebeci katıldı.



ÇA(OA/ESM)