Kongrede konuşan Vali Ali Kolat, Türkiye'nin demokratik, laik ve özgürlüklerine bağlı bir ülke olduğunu, bölgede bulunan ülkelerin Türkiye'yi örnek alması gerektiğini belirtti. Kolat, dikta rejimlerinin son bulması temennisinde bulundu. Kolat, halkın isteklerine karşı gelinmemesi gerektiğinin belirtirken, Türkiye'nin bölgede büyük bir güç haline geldiğini söyledi. Ortadoğu'da yaşanan sorunların bitirilmesini umduklarını söyleyen Vali Kolat, "halkına zulmeden bir dikta rejim hiçbir zaman demokrasi karşısında tutunamaz" dedi.

Ürdün the University of Jordan Asistanı Prof. Dr. Ahlam Sbaihat ise eğitimde ve bilimde Türkiye'nin Ortadoğu'nun en büyük ve en gelişmiş ülkesi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Sbaihat, böyle gitmesi durumunda dünyanın en gelişmiş ülkelerinden birisi olacağını da belirtti. Prof. Dr. Sbaihat, Türkiye'deki eğitim anlayışının kendi ülkelerinin önünde olduğunu ve örnek aldıklarını söyledi. Prof. Dr. Sbaihat, "Türkiye'nin eğitim sistemi, demokratik anlayışı ve laikliğe olan bağlılığı bizim ülkelerin çok ilerisinde. Baktığımız zaman Ortadoğu'nun en gelişmiş ülkesi. Bütün ülkelere yön veren, saygınlığını kazanan ve dünyada büyük bir lobisi olan Türkiye'nin gelişmesi çok doğal" dedi.

Osmanlı Devleti'nin ve Türkiye'nin önemli edebiyat yazarlarını yetiştirdiğini belirten Prof. Dr. Ahlam Sbaihat Yunus Emre, Fuzuli ve Tevfik Fikret'in bunlardan birkaçı olduğunu söyledi. Türk Edebiyatı'nın dünya üzerinde takip edildiğini belirten Prof. Dr. Sbaihat, "Osmanlı ve Türk Edebiyatı'na baktığımız zaman önemli isimlerin olduğunu görebiliyoruz. Türk Edebiyatı, dünya edebiyatına yön veren bir edebiyat türüdür. Türk Edebiyatı eserleri, dünya klasikleri adlı eserlerde de yer alır" dedi.

Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız, üniversitelerin evrensel kurumlar olduğunu, dünyanın global bir alan haline geldiğini ve ülkemizin buna ayak uydurması için üniversitelerin önemli olduğunu belirtti. Prof. Dr. Yıldız, ilk kez geçen yıl üniversitelerinin yabancı öğrenci aldığını, bu tür programların ise önemli olduğunu söyledi.