Vali Süleyman Tapsız, Garnizon ve İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Murat Çolak, İl Emniyet Müdürü Mehmet Akpınar'ın da hazır bulunduğu bir basın toplantısı düzenledi. Tapsız, Suriye ile 111 kilometre sınır uzunluğuna sahip olan Kilis'te, komşu Suriye'de meydana gelen çatışma ortamından kaçan kişilerin barındırıldığı 12 bin kişi kapasiteli bir konteyner kent bulunduğunu, burada kalanların tüm insani ihtiyaçları gıda, barınma, sağlık, eğitim, sosyal itinayla karşılandığını söyledi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Birliği'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda uluslararası kurum ve kuruluşun Kilis'teki konteyner kentin uluslararası standartların üzerinde özelliklere sahip olduğunu tescil ettiğini kaydeden Vali Tapsız, "AFAD tarafından, konaklama merkezimizin inşaat bedeli hariç olmak üzere, Suriyeli misafirlerimiz için iletilen Acil Yardım Ödeneği miktarı 23 milyon 550 bin TL'ye ulaşmıştır. Konaklama Merkezinde ikamet eden Suriyelilerin tüm sağlık harcamaları karşılanmaktadır. Kilis Devlet Hastanesi istatistikleri incelendiğinde, geçtiğimiz 5 aylık süre dahilinde, 5 bin 855 hastaya poliklinik hizmeti verildiği, bin 114 hastaya yatış izni verildiği, ateşli silahlarla yaralı olarak getirilen 520 hastanın tedavi edildiği, bin 342 hastanın ameliyat edildiği, 157 doğumun gerçekleştirildiği, 424 hastanın ise başta Gaziantep olmak üzere diğer illere sevk edilmiştir" dedi.

Türkiye ile Suriye sınırında bekleyen Suriyeli sayısının 6 bin 500 civarında olduğunu ve bunların alımının gecikmeli olarak yapıldığını ifade eden Tapsız şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bununla birlikte, söz konusu Suriyelilerin tüm insani ihtiyaçları Valiliğimizin öncülüğünde, Kızılay ve Kızılay'ın koordinasyonunda sivil toplum örgütleri tarafından karşılanması için imkanlar seferber edilmiştir. Konaklama merkezlerimizin kapasitelerine bağlı olarak, sınırımızda bekleyen Suriyelilerin içeriye peyder pey alınması süreci devam edecektir. İlimizde yerleşik Suriyelilerin çeşitli suçlara karıştıkları ayrıca yerli halkımızla sorunlar yaşadıkları şeklindeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. İl Emniyet Müdürlüğümüz kayıtlarına göre 2012 yılı başından bu yana Suriyelilerin karıştığı olay sayısının 59 olduğu, bu sayısının, ilimizde meydana gelen bin 567 suç olay içerisinde yalnızca yüzde 3.7. Kilis halkı, ülkelerinden katliam, zulüm ve işkenceden kaçmış mazlum ve mağdur durumdaki Suriyeli kardeşlerine karşı iyi duygular beslemekte ve onları bağırlarına basmaktadır."