Ulus'taki alandan ayrılan Kılıçdaroğlu önce CHP Genel Merkezi'ne gitti, daha sonra İstanbul'a gitmek üzere Esenboğa Havalimanı'na geçti. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan CHP lideri Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet tarihinde ilk kez 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın, bütün yasaklara ve engellemelere rağmen halk tarafından kutlandığını söyledi, kutlamalara katılan onbinlerce kişiye teşekkür etti.

Kılıçdaroğlu, kutlamaları valilerin, bakanların ve Başbakan'ın engellemek istediğini, engellemek için devletin bütün organlarını kullandığını öne sürerek, şunları söyledi:

"Ama onbinler ellerine bayraklarını aldılar, şanlarıyla, şerefleriyle, özgürlük içinde o meydana geldi. Bütün baskılara rağmen halkımız engelleri aşmasını biliyor. Onbinleri birbirinden ayıran barikatlar yüzünden mesafe vardı. O mesafeyi ortadan kaldırdık, onbinleri buluşturduk. Buluşturduğum içinde mutluyum. Beni üzen sadece şu; Gençler Türk bayrağı açmak istiyor ama bazı polisler onları tekmeliyor. Bayrak açmanın tekmelendiği bir bayramı yaşadık biz. Acı verici olan budur. O insanların ellerinde sadece Türk bayrağı vardı. Başka hiçbir şey yoktu. Devletin copu vardı, biber gazı vardı, panzeri vardı, tankı vardı. Yahu savaşa mı gidiyorsunuz, Cumhuriyet Bayramı'nı kutlamak kadar doğal ne olabilir? Bu ülke kanla, gözyaşıyla cumhuriyeti kurdu. Babalarımız, dedelerimiz bunun mücadelesini verdi, Çanakale'de bunun için şehit verdik biz. Hükümet 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' sözünün ne anlama geldiğini biliyor mu? Cumhuriyet hükümeti diyorlar. Cumhuriyete karşı bir hükümet nasıl kendine cumhuriyet hükümeti diyor? Cumhuriyet hükümeti, cumhura önem veren hükümettir."

BAŞBAKAN'A 'DEMİR PERDE' ELEŞTİRİSİ

CHP lideri, Başbakan Erdoğan'ın "Bu bayramlar halktan kopuk kutlanıyor, demir perde ülkerindeki gibi kutlanıyor. Stadyumlarda bu bayramlar kutlanmayacak" sözünü hatırlatarak şöyle devam etti:

"Geldiğimiz noktada AKP devletin partisi olarak bayramı stadyumda kutluyor, halk bayrağı elinde meydanlarda kutluyor. Cumhuriyet Bayramı ile ilgili bir yasa var, bayram kutlamak için izin alınmaz. Halk bayramları kutlar. Ellerine al bayrağını alıp bayramını kutlayan tüm vatandaşlarıma teşekkür ederim."

Saat 15.00'te uçakla İstanbul'a hareket eden Kılıçdaroğlu, saat 19.00'da Kadıköy'deki Cumhuriyet Bayramı etkinliklerine katılacak.