İnşaat ustası 23 yaşındaki Ozan Yılmaz ile aynı yaştaki eşi Özlem Yılmaz, prematüre doğan çocukları Mustafa Yılmaz'ı, 1.5 yaşına geldiğinde davranışlarındaki bozukluk nedeniyle Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi'ne götürdü. Mustafa Yılmaz, yapılan muayenesinin ardından hastanede çocuk nörolojisi uzmanı bulunmadığı için İstanbul Cerrehpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi. Burada yapılan kontrollerde Mustafa'ya epilepsi tanısı konulurken, vücudunun sol tarafında da kısmi felç saptandı. Yüzde 40 engelli raporu verilen Mustafa, hastanede tedavi altına alındı. İlaç tedavisine başlanan çocuk, geçirdiği nöbetler azalınca taburcu edildi.

Geçen yıl ekim ayında çocuklarını kontrol için aynı hastaneye götüren Yılmaz çifti, hastanedeki doktorun ayrıldığını öğrenince geri döndü. Yaptıkları araştırmada Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne çocuk nörolojisi doktorunun geldiğini öğrenen aile, çocuklarını buraya götürdü. Doktor, muayenesini yapıp ilaçlarını değiştirdiği Mustafa'yı, 1 ay sonrasına randevu vererek evine gönderdi. Kasım ayında yeniden aynı hastaneye giden aile, doktorlarının başka bir şehre gittiğini öğrenirken, Mustafa'nın tedavisi yine yarım kaldı.

'ÇOCUĞUMUN TEDAVİSİ İKİ DEFA YARIM KALDI'

Özlem Yılmaz, İstanbul ve Ankara olmak üzere çevre illerdeki bütün hastaneleri araştırdıklarını, ancak tek bir nöroloji uzmanı bulamadıklarını söyledi. En son Bursa'da bir hastanede nöroloji uzmanı bulduklarını belirten Yılmaz, "Sağlık Bakanlığı'nı aradık. Bize, çocuk nöroloji doktoru sorunu olduğunu, yapabilecekleri bir şey olmadığını söylediler. Benim çocuğumun tedavisi iki defa yarım kaldı. Çocuğumun nöbetleri yine sıklaştı. İlacının değişmesi, ya da dozunun arttırılması gerekiyor. Ama doktor bulamadığımız için bunu yapamıyoruz. En son Bursa'da bir doktor bulduk. Ama oraya nasıl gideceğiz bilmiyorum" dedi.

Özlem Yılmaz, çocuk nörolojisi uzmanı doktorların, hasta sayısı az olduğu gerekçesiyle bulundukları hastanelerden başka hastanelere gittiklerinin kendilerine söylendiğini anlattı. Yılmaz, "Ben çocuğumu muayene ettirmek için randevu alıyorum. Randevu tarihi gelmeden doktor hastaneden gidiyor. Benim çocuğum nöbet geçiriyor ama elimden hiçbir şey gelmiyor. Sürekli doktor değiştirdiğimizde de tedaviye her seferinde baştan başlanıyor. Çocuğum gözümün önünde eriyor" diye konuştu.

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ: ÇOCUK NÖROLOJİSİ UZMANI AZ YETİŞİYOR

İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Cin, çocuk nörolojisi doktorunun Türkiye'de az yetiştiğini söyledi. Zonguldak'ta devlet hastanelerinde çocuk nörolojisi doktoru kadrosunun bulunmadığını belirten Dr. Bilal Cin, "Bakanlık, hekim çıktıkça ilk öncelik o ilin tıp fakültesi hastanelerine gönderiyor. Eğer fazla hekim olursa da devlet hastanelerine yolluyor. Yani hekim yetiştikçe önceliklere göre illere dağıtımı yapılıyor" dedi.



DS,GG(EE/BT)