Kaza, geçen yıl 9 Mayıs'ta, Kırıklar Köyü’ndeki İzmir F Tipi Cezaevi yakınlarındaki kavşakta meydana geldi. Pikniğe giden Fikret Börekçi yönetimindeki 35 HRY 21 plakalı minibüsle Buca’dan Kırıklar Köyü yönüne giderken, karşıdan gelen Seyit Bayka’nın kullandığı, Ufuk Mahallesi-Kırıklar Köyü seferini yapan 35 HF 770 plakalı belediye otobüsüyle çarpıştı. Kazada, takla atan minibüsteki 70 yaşındaki Halime Şen, gelini 35 yaşındaki Emine Şen ve dünürü 55 yaşındaki Hatice Börekçi kaza yerinde öldü.

Minibüste bulunan Ali Rıza Börekçi, gelinleri Lütfiye Börekçi, Esra Börekçi, Mine Börekçi, oğlu sürücü Fikret Börekçi, torunları Doğukan Börekçi, Nisa Nur Börekçi ile Pınar Şen yaralandı. Yaralılar Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Az sayıda yolcu bulunan otobüste ise, yaralanan olmadı. Adliyeye sevk edilen sürücülerden Fikret Börekçi tutuklanırken, otobüs şoförü Seyit Bayka tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan iddianamade, 2 sanık hakkında da "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak" suçundan 15'er yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. İzmir 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada iki ay tutuklu kalan Fikret Börekçi tahliye edildi.

İzmir 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın 5'inci duruşmasına tutuksuz yargılanan Fikret Börekçi ile Seyit Bayka ve avukatları katıldı. Bilirkişi raporuna göre asli kusurlu olan sanık Fikret Börekçi, kazanın asıl suçlusunun belediye otobüs şoförü olduğunu öne sürdü. Börekçi, şöyle dedi:

"Otobüs şoförü, 74 kilometre hızla kavşağa girdi. Otobüs şoförünüün yön değiştirmemesi ve kazayı engelleyici bir tedbir almamasından dolayı kaza meydana geldi. Kazanın meydana geldiği yerdeki 'Dur' levhasının önündeki ağaç görüşü engellemektedir. Bu ağaç da kazadan sonra kesildi. Ben olayda annemi, ablamı ve halamı kaybettim. Böyle bir olayın meydana gelmesini kesinlikle istemezdim. Olaydan dolayı çok üzüntülüyüm. Benim acım kendime yeter. Bereaatimi istiyorum."

Otobüs şoförü Seyit Bayka ise, kazada bir kusurunun olmadığını söyledi. Bayka savunmasında, "Minibüs, uyarı levhalaranı dikkate almadan, kavşağa hızlı girdi. Çarpmamak için frene bastım. Otobüsün yönünü değiştirmeye çalıştım. Otobüsün sadece sol ön tamponu minibüse çarptı. Olay sırasında aşırı hızlı gitmiyordum. Çarpmayı engelelmek için elimden gelen her şeyi yaptım. Beraatimi istiyorum" dedi.

Mahkeme heyeti yargılama sonunda, suçun işleniş şekli ve özellikleri, sanık Fikret Börekçi'nin taksire dayalı kusurunun ağırlığını dikkate alarak, önce 6 yıl hapis cezası verdi, daha sonra duruşmalaradaki iyi hali nedeniyle 5 yıla indirdi. Otobüs şoförü Seyit Bayka'ya ise 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi ve cezasını ertelendi. Börekçi'nin ehliyetine de bir yıl süreyle el konulması kararlaştırıldı. Ceza alan Fikret Börekçi'nin avukatı, kararı temyiz edeceklerini söyledi.



BK(AÖ/İD)