Dün saat 12.30 sıralarında, Safranbolu'nun Toprakcuma Köyü'nde çıkan ve rüzgarın etkisiyle hızla yayılan yangını söndürme çalışmaları sürüyor. Yangına Karabük'ün yanı sıra Kütahya, Eskişehir, Bursa, Kastamonu, Amasya ve Ankara'dan gelen ekiplerle müdahale ediliyor. Dünden itabaren Karabük'te çalışmaları organize eden Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu yeni bir fırtınanın çıkmaması durumunda yangının birkaç saat içerisinde tamamen kontrol altına alınacağını söyledi. Kurtulmuşlu, "Endişemiz yeni şiddetli bir rüzgarın çıkma olasılığı. Birçok yere şiddetli yağmur yağdı ama yangın mıntıkasında etkili bir yağış olmadı, çok az yağdı. Yangını söndürmede katkı sağlayacak bir yağmur olmadı" dedi.

Yangının büyük ölçüde kontrol altına alındığını ifade eden Kurtulmuşlu, "Yangın büyük ölçüde kontrol altına alınmaya çalışılıyor, bir noktada ise hala tehlike devam ediyor. Kütahya, Eskişehir, Bursa, Kastamonu, Amasya ve Ankara'dan iş makineleri ve yangın söndürme araçlarını buraya takviye ettik. Mahalli idare yetkilileri, köylüler ve jandarma ekipleri de yangında canla başla çalıştılar. Yangının tarlada yakılan anızdan çıktığı ifade edilse de kesin değil, sadece bulgulara ve tahminlere dayalı sonuçlar. Bunun tespitini de kolluk kuvvetleri yapacaktır" diye konuştu.

Kurtulmuşlu yangının köylere sıçramaması için önlemler aldıklarını belirterek, "Köylerin etrafını çevirdik. 500-600 hektarlık bir alan etkilenmiş gibi görünüyor. Teknolojiden yararlanarak yanan alanı santimetresine kadar hesaplayacağız. Çünkü bu alanları tekrar, yeniden ormanlaştıracağız. Burada kızılçam ağaçları en çok etkilendi, az sayıda da karaçam yandı" dedi.



BD(MÇ/CK)