Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen çalıştayın açılışında konuşan Belediye Başkanı Hasan Ünver, çok kültürlülüğünün bir gereği olarak değişik inançların bir arada yaşandığı Kapadokya bölgesinin tarih içerisinde oldukça farklı bir misyon üstlendiğini kaydetti. Bir bina içerisinde hem cami hem de kiliseyi kucaklayabilecek kadar ortak yaşamı perçinlemiş bir potansiyeli yıllar yılı barındırabilmiş Kapadokya bölgesinde, yönetimde de aynı inanç sisteminin daha da farklı bir noktaya taşındığına vurgu yapan Ünver, bu değerlerin bile başlı başına bir zenginlik olduğuna işaret etti.

OSMANLI VE CUMHURİYET DÖNEMİ ARŞİV TARAMASI

Belediye olarak bir süre önce Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi arşiv taraması yaptıklarını anlatan Ünver, burada Nevşehir ile ilgili ortaya çıkan 70 bine ulaşan bilgi ve belgeyi www. nevsehir.bel.tr adresi ile bu yönde çalışma yapacak kişilerin hizmetine sunduklarını ifade etti. Başkan Ünver, elde edilen arviş belgelerine göre kent merkezine su taşıyan 30 farklı su kanalının onarımına ilişkin fermandan da anlaşılacağı üzere, bu su kanallarının ortaya çıkartılması gerektiğine inandıklarını belirtti.

DÜNYANIN EN BÜYÜK YER ALTI KENTİ ORTAYA ÇIKARILIYOR

Dünyanın en büyük yer altı kent merkezinin Nevşehir Kalesi altında yapılan temizlik çalışmaları kapsamında ortaya çıkartılmak üzere olduğunu kaydeden Ünver, 785 bin metrekarelik bir alan üzerinde içerisinde galeriler, eğitim ve ibadet mekanları, yerleşim alanlarının hali hazırda bilindiğini, daha kapsamlı bir çalışmanın yapılması halinde daha farklı yapıların da ortaya çıkabileceğini tahmin ettiklerini dile getirdi.

Ünver, Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL Vakfı’nın Nevşehir’de bir üst oluşturması noktasında Belediye olarak her türlü yardıma hazır olduklarını da söyledi.

Konuşmasının son bölümünde bilimsel çalışmaların önemine değinen Ünver, peribacalarının en son 7 milyon yıl önce oluştuğunun bilimsel verilerle ifade edildiğini ancak Özlüce yer altı kentinde yanardağ ifrazatına rastlanılmasının da bu noktada bilimsel izaha muhtaç bir konum olduğunu ifade etti. Ünver, bu ve benzeri gelişmelerin bilimsel çalışmalar sonucunda kamuoyunun bilgisine sunulmasını bir gazeteci refleksi içerisinde beklediğini belirtti.

YOL HARİTALARI KALKINMAYA İVME KAZANDIRACAK 

ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma üyesi Mithat Kırayoğlu’da daha önce Trakya, Ege, Göller bölgesi ve Gaziantep’de gerçekleştirdikleri Kültür Öncelikli Bölgesel Yol Haritaları Çalıştayı'nın 5'incisini Nevşehir’de gerçekleştirdiklerini belirtti.

Bölgesel anlamda hazırlanacak yol haritaların bölgelerin başta turizm olmak üzere çeşitli alanlarda bölgesel işbirliklerini de harekete geçirerek, kalkınma süreçlerinin de gelişimine ciddi ivmeler kazandıracağına inandıklarını dile getiren Mithat Kırayoğlu, bu anlamda Nevşehir Çalıştayı'nın da başarılı geçmesi temennisinde bulundu. Niğde Valisi Alim Barut da 8 bin yıllık yaşam izlerinin bugünkü yaşamı bile etkiler bir konumda olduğunu ifade ederek, yaşamı etkileyen kültürel geçmiş ile ilgili bir bilinç oluşturmayı da amaçlayan bu çalıştayın başarılı geçeceğine inandığını aktardı.

KAPADOKYA'NIN BUGÜNÜ VE YARINI

Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş ise, sahip olunan kültürel değerlerin farkına varmak, onlara sahip çıkarak geleceğe aktarmanın öncelikli çalışma noktalarından birini oluşturduğunu belirterek, ortak kültürel mirasın ve bu zengin değerler bütününün yerel yöneticiler, akademisyenlerin ve sivil toplum yöneticilerinin de bir araya geldiği böyle bir çalıştay ile ortaya konulmasının ortak bir akıl oluşumuna da katkı sağlayacağını ifade etti. Daha sonra şehir planlamacısı Faruk Göksu yöneticiliğinde belediye başkanları, sivil toplum yöneticileri ve ilgili dairelerin yetkilileri, Kapadokya bölgesinin bugünkü durumu ve gelecekte neler yapılabilirliği noktasında düşüncelerini paylaştılar.

Çalıştayın öğleden sonraki bölümünde de iki ayrı çalışma grubundan çıkan on temel ilke açıklandı. Toplantıya turizmcilerin fazla ilgi göstermemesi ve salonun yarıdan fazlasının boş olması dikkat çekti.



AK(OE/AK)