Diyarbakır'a 20 kilometre mesafede bulunan ve daha önce köy statüsünde iken, mahalle yapılarak merkez Bağlar İlçesi'ne bağlanan 120 haneli 700 nüfuslu Tellikaya Mahallesi'ndeki 200 öğrenci, 1 yıldır zor şartlarda eğitim ve öğretimlerine devam ediyor. DSİ 10'uncu Bölge Müdürlüğü tarafından 2009 yılında ihaleye verilen Kralkızı Dicle Cazibe Sulaması 2'inci kısım ana kanal inşaatı kapsamında mahallenin 500 metre yakınında geçen yıl kanal açılması için dinamit kullanıldı.

2003'TE HAYIRSEVER İŞADAMI YAPTIRMIŞTI

Mahalleyi sarsan dinamitler, 2003 yılında hayırsever bir işadamı tarafından yaptırılan 5 derslikli okula hasar verdi. Okulda görevli öğretmenlerin durumu bildirdiği İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün talebi üzerine Bayındırlık İl Müdürlüğü mühendisleri tarafından okulda inceleme yapıldı. İnceleme sonucunda okulun büyük hasar gördüğü ve yıkılıp yerine yenisinin yapılması yönünde rapor hazırladı.

Bayındırlık mühendislerinin tetkik raporunda, okuldaki hasara kanal inşaatında kullanılan dinamitlerin patlatılması sonucu oluşan sarsıntının neden olmuş olabileceği kaydedilirken, kimsenin girmemesi için okul mühürlendi.

ÖĞRENCİLER HER GÜN 40 KİLOMETRE YOL GİDİYOR

Köyde okul çağına gelmiş çocukların eğitim ve öğretimden yoksun kalmaması için Milli Eğitim Müdürlüğü, çocukları taşımalı sistemle 20 kilometre mesafedeki kent merkezindeki bazı okullara yönlendirdi. Köylerine yeni bir okul yapılacağı umuduyla bir yıldır taşımalı sistemle kent merkezindeki okullarda eğitim ve öğretim gören çocuklar, hergün kilometrelerce yol gitmekten bıktıklarını dile getirdi.

Mahalle Muhtarı Abdülaziz Kurt, mühürlenen okulun yıkılıp yerine yenisinin yapılacağının söylendiğini, ancak bu vaadin ancak bir yıldır gerçekleşmediğini belirtti. Çocukların her gün 20 kilometre uzaklıkta bulunan kent merkezlerindeki okullara gidip gelmek zorunda kaldıklarını anlatan Muhtar Kurt, "Çocuklar birçok kaza atlattı, onlar da perişan oldu. MİLLİ EĞİTİM: BU YIL YENİ OKUL YAPIYORUZ

Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, hayırsever bir işadamı tarafından yaptırılan okulla ilgili Bayındırlık İl Müdürlüğü tarafından yapılan tetkiklerde yıkılmasına yönelik rapor verildiğini ve bu nedenle okulun kapatıldığını söyledi. Yetkililer, Tellikaya Mahallesi'ndeki okul sorunun bu yılki programa alındığını ve yıl sonuna kadar 12 derslikli yeni ve modern bir okul yapılacağını belirtti.

RY,SS(GG/COŞ)